Contacteer ons

Doen

Himalayam: authentiek & verrukkelijk Indiaas eten

Himalayam is een Indiaas-Nepalees restaurant, waar traditionele gerechten met een moderne twist worden geserveerd. Door het gebruik van kruiden en specerijen uit India en omstreken komen gerechten op tafel alsof ze regelrecht uit India komen. Ook voor vegetariërs biedt Himalayam een uitgebreide keuze. Naast een restaurant is Himalayam een plek om lekker te genieten van een drankje of met een grote groep een evenement te organiseren.

Nepal heeft een eigen keuken, maar deze is culinair beïnvloed door de buurlanden, vooral door de Indiase keuken. De eetgewoontes in India en Nepal verschillen totaal van de Europese. Men eet er, dikwijls gezeten op de grond, uit een metalen bord. Voor het eten wassen ze hun handen en gezicht. Ontbijten voor het tandenpoetsen vinden ze vies. Vaak wordt ontbeten met alleen een kopje thee. Pas aan het einde van de ochtend wordt er dan wat gegeten. ’s Middags en ’s avonds gaan Indiërs doorgaans aan de warme dis.

De kwaliteit van je voeding is van belang om je lichaam optimaal te verzorgen

De verschillende godsdiensten in India hebben een grote invloed op de keuken. De belangrijkste zijn het Hindoeïsme en de Islam. De koe is volgens het Hindoeïsme een heilig dier en daarom eten Hindoes geen rundvlees. De Islamieten beschouwen varkens als onrein en eten om die reden geen varkensvlees. Aangezien veel Hindoes helemaal geen vlees eten zijn verreweg de meeste Indiase gerechten vegetarisch.

De nationale drank in beide landen is chai, thee gekookt met melk, suiker, water en specerijen. Het drinken van chai is een dagelijks ritueel, het hoort bij het leven. Een andere populaire drank is lassi, bereidt met yoghurt en fruit.

Bij Himalayam staat gezonde voeding voorop. “We werken vanuit de gedachte van de Ayurveda. De kwaliteit van je voeding is van belang om je lichaam optimaal te verzorgen”, vertelt eigenaar Lekhram Changoer. “Kruiden zijn heel belangrijk, daarbij staat kurkuma op nummer één. We gebruiken veel kruiden en specerijen uit India, zoals fenegriek, curryblad en kruidnagel. Verse kruiden malen we tot garam masala’s, mengsels vol aroma. Maar we hebben het gebruik wel aangepast, de westerse mens is niet gewend zo pittig en scherp te eten als de Indiërs”, lacht Lekhram. “Daarom staan scherp gekruide gerechten staan apart vermeld op de kaart.”

Eten in ons restaurant is een beleving

De menukaart biedt voor elk wat wils. Er is een uitgebreide keus aan curry’s, tandoori en vegetarische gerechten, die gecombineerd met zacht naanbrood of met een geurige pilau rijst geserveerd worden. “Je kunt ook een thali bestellen”, legt Lekhram uit, “dat is een complete maaltijd op een bord met verschillende kommetjes ernaast. Daarin wordt apart de rijst, groenten, pickles en yoghurt geserveerd. In vegetarische schotels worden vooral veel linzen en andere peulvruchten gebruikt. Linzen zijn zeer eiwitrijk en daarom goede vleesvervangers.”

“Eten in ons restaurant is een beleving. Mensen vinden het fijn dat onze keuken goede kwaliteit biedt en ze rustig kunnen zitten, zonder veel lawaai. En,” zegt Lekhram, wijzend naar het raam, “die lampen vindt iedereen mooi. Verdeeld over twee etages hebben we plaats voor 80 personen. We kunnen grotere groepen hebben of bedrijfsfeestjes, daarvoor kan ook een buffet gemaakt worden. Grotere groepen kunnen ook maaltijden af halen of thuis laten bezorgen, daar hebben we ook alle servies voor.”

Restaurant Himalayam vind je op Stadsplein 9.
Meer informatie op himalayam.nl.
Reserveren kan via de site of bel 030 – 60 276 5611. Email: info@himalyam.nl.

Veel gelezen

Advertentie
Verbinden