Contacteer ons

Doen

De KOM is een huis voor iedere Nieuwegeiner

Jorunn Labordus (47) is sinds 1 september 2019 ‘stadsprogrammeur’ van stadstheater en kunstencentrum DE KOM. Haar taak: de samenwerking tussen de Nieuwegeinse culturele wereld en DE KOM intensiveren. “We willen meer de stad in, op zoek naar mooie nieuwe initiatieven in Nieuwegein.”

In Nieuwegein kwam Jorunn Labordus tot voor kort alleen op vriendenbezoek. Van de stad wist ze hoegenaamd niets. Maar nu ze Nieuwegein beter leert kennen, is ze aangenaam verrast over wat ze er aantreft.

“Nieuwegein heeft veel te bieden. De stad heeft een prachtig park, uitstekende voorzieningen, je vindt er alles wat je nodig hebt en er gebeurt veel, ook op cultureel gebied. De Nieuwegeiners kunnen trots zijn op hun stad. Het bruist hier.”

Missie
Veertien jaar werkte Jorunn bij TivoliVredenburg in Utrecht. Net op het moment dat ze het tijd vond voor iets anders diende zich de vacature aan van stadsprogrammeur bij DE KOM. Een nieuwe functie, waarin ze moet onderzoeken welke (nieuwe) rol DEKOM kan spelen in het culturele leven van Nieuwegein en hoe dat culturele leven en DE KOM elkaar kunnen inspireren en stimuleren. ‘Een soort missie’ noemt ze haar werk.

“We willen als stadstheater en kunstencentrum ook hét centrum zijn van het rijke culturele leven in Nieuwegein. Van professional tot amateur, van jong tot oud, van klassieke muziek tot theater, van dans tot hiphop: stadstheater en kunstencentrum DE KOM staat open voor alle Nieuwegeiners.”

Wijken
Tegelijk wil Jorunn met DE KOM de stad in, naar de wijken. Want, zegt ze, dáár wonen de Nieuwegeiners voor wie De KOM is bedoeld. “We willen op zoek naar initiatieven die daar leven en hopen verbinding te kunnen maken met ons podium.”

Dat gebeurt overigens al, zegt de stadsprogrammeur. “Een voorbeeld is KOMopDinsdagmiddag, een initiatief van DE KOM en het Pluscafé van bibliotheek De tweede verdieping. Op vijf dinsdagmiddagen zijn er voorstellingen in de kleine zaal voor mensen die ‘s avonds liever niet meer de deur uitgaan. Een aantal 55-plussers van het café heeft geholpen bij de programmering en komt naar de voorstellingen met iemand die minder vaak de deur uit gaat.”

Jongeren
Ook met de jongerencultuur gaat ze nadrukkelijk de samenwerking zoeken. “We hebben al het Urban Dance Event, maar dat kan nog veel meer worden. Wij staan open voor goede initiatieven. We luisteren naar en denken mee met iedereen die met een goed plan komt. DE KOM wil een huis zijn voor iedere Nieuwegeiner.”

Veel gelezen

Advertentie
Verbinden