De meeste marktkooplui staan al jaren op de markten van Nieuwegein. Ze kennen hun klanten, soms zelfs bij voornaam. Peter Vermeij, voorzitter Stichting Markten Nieuwegein: “Ik heb zelf een kledingkraam. Vaak komen hier dezelfde mensen. Op den duur leer je de klanten steeds beter kennen. Dus ook hun smaak. Dat maakt het zo mooi.” Persoonlijke aandacht is heel belangrijk voor de klant en tegelijk ook voor de kooplui. “Een band opbouwen is altijd fijn.” Doordat de marktkoopman of vrouw zoveel aandacht schenkt aan het inkopen van de producten weet hij ook wat hij verkoopt. “De productkennis is enorm. Klanten willen weten wat ze kopen. Ze willen weten waar het product vandaan komt, hoe het bereidt kan worden of hoe je dit het beste kunt wassen. Wij adviseren onze klanten hier maar al te graag over”, vertelt Peter enthousiast.
Locaties
Op de dinsdag is de markt op Muntplein te vinden. En in Vreeswijk op de donderdag. Deze markten zijn echte wijkmarkten. Ze zijn gericht op de bewoners van de wijk. Veelal kom je er bekenden tegen uit je eigen buurt. Even hier en daar een gezellig praatje maken en dan weer door. Per locatie kijkt de Stichting Markten Nieuwegein naar de grootte van de wijk en naar de wensen van de bewoners. De ene wijk wil liever meer versproducten hebben, de ander toch ook een fourniturenkraam. “Daar proberen wij dan voor te zorgen”, legt Peter uit. “Als Stichting bepalen wij zelf welke kramen er op de markt komen te staan.” Enkele kramen die op de dinsdag op het Muntplein staan, zijn ook te vinden op de zaterdagmarkt. Deze heet City Markt en is de grootste uit de regio. “Hier komen ook veel mensen uit de buurt van Nieuwegein gezellig. We trekken klanten uit Vianen, Gorinchem en IJsselstein. Ik kijk er niet meer van op. Onze zaterdagmarkt is duidelijk in trek.”
Activiteiten
Een bezoek aan de markt is ronduit gezellig. Natuurlijk zorgen de diversiteit van de producten, de typische marktkramen met het rood-witte zeil en de marktkooplui hier al voor. De Stichting Markten Nieuwegein doet er een schep bovenop en organiseert verschillende activiteiten door het jaar heen. Denk aan de kraslotenactie, welke twee keer per jaar wordt georganiseerd. “Het leuke van deze actie is dat bezoekers korting krijgen op producten die op de markt verkocht worden.” Sinterklaas wordt ook niet overgeslagen. De Pietenband laat de bezoekers meegenieten van de sinterklaasliedjes. Verder wordt er soms een modeshow georganiseerd. “We laten niet alleen de kleding zien die hier te koop is, ook lederwaar, bloemen en dergelijk. Op de markt zijn zoveel verschillende producten aanwezig, we willen deze zoveel mogelijk laten zien.” Verder vindt rond de paasdagen weer de Stempelactie plaats. Bij een bepaalde hoeveelheid stempels kun je gratis eieren halen.
In het bloed
Bij de meeste kraameigenaren zit de markt als een virus in het bloed. Dat gaat vaak van generatie op generatie. “Kijk maar naar de gebroeders Van Hezik. Hun kraam met groenten en fruit bestaat al sinds 1951 en is van vader op zoons doorgegaan. Een echte familiekraam dus. Jaap de Koning verkoopt aardappelen en zijn zoon Perco staat op de markt in Vreeswijk met groenten en fruit. Daar heeft ook zijn opa gestaan met aardappelen, hij is dus de derde generatie. Jaap is de eigenaar van de huidige aardappelenkraam op dinsdag en zaterdag en heeft de zaak overgenomen van zijn vader. Deze kraam staat hier al sinds de opening van de markt. Mooi hè!”
Altijd aanbiedingen
Natuurlijk hebben de Nieuwegeinse markten zowat altijd aanbiedingen. Deze zijn te vinden op de website en op de Facebook-pagina. Op de website stellen alle ondernemers die op de Nieuwegeinse markten staan zich aan je voor.
Kijk voor meer info op marktennieuwegein.nl en facebook.com/marktennieuwegein.