Contacteer ons

Stad

Geyn: het historische hart van Nieuwegein

De oorsprong van Nieuwegein ligt niet in Jutphaas of Vreeswijk maar achter Jack’s Grillhouse. Daar, aan de westelijke rand van Park Oudegein, tegen het water de Doorslag aan ligt een lieflijk stuk bos waar vogels hun broedgebied hebben. Onder dat bos, weggezakt in de bodem, liggen de ruïnes van het centrum van het middeleeuwse stadje Geyn.

Het historisch hart van Nieuwegein
Iedereen in Nieuwegein kent Jack’s Grillhouse . Het restaurant is prachtig gelegen aan de rand van Park Oudegein, vlakbij het Natuurkwartier met de kinderboerderij en museum Warsenhoeck. Al meer dan 35 jaar is het dag in, dag uit gezellig druk bij Jack’s. In de middeleeuwen was het op deze locatie eveneens een drukte van belang, maar dan met handel en bedrijvigheid in de stad Geyn.

Rond 1200 was Jutphaas nog een ontginningsgebied met een kleine nederzetting rondom het Kerkveld. Vreeswijk heette toen Friezewijck en lag heel ergens anders, waarschijnlijk in de buurt van IJsselstein. De scheepvaart van en naar Utrecht moest langs Geyn, waar een kanaal was gegraven welke de Hollandse IJssel verbond met de Vaartse Rijn. Vandaag kennen we dat kanaal als de Doorslag. In die tijd stond er een dam tussen de Doorslag en de Vaartse Rijn om Utrecht en omgeving te beschermen tegen de dreiging van hoog water van de Hollandse IJssel. Goederen werden overgeslagen van schip naar schip, over de dam die toen waarschijnlijk dicht bij het huidige Warsenhoeck lag. Daar zijn nu de kinderboerderij en het gelijknamige museum gevestigd. Een ideale plek voor tolheffing, zo bedacht de bisschop van Utrecht. De handel, de overslag en de tolheffing maakten dat Geyn een bloeiende stad werd, welke zich uitstrekte aan weerszijden van de Doorslag.

Kasteel Oudegein werd gebouwd als verdedigingstoren om Geyn en omgeving te beschermen. Maar Geyn bleef een makkelijke prooi voor plunderende vijanden van Utrecht. In 1295 kreeg Geyn stadsrechten zodat zij zichzelf konden verdedigen. Toen was de ondergang van het stadje al ingezet. Utrecht had een verbinding gegraven naar de Lek, waar het huidige Vreeswijk ontstond. Die nam de handelsrol van Geyn over, waarna de oermoeder van Nieuwegein langzaam maar onvermijdelijk ten onder ging.

Jack’s Grillhouse staat dus op historische grond, middenin het oorspronkelijke Geyn dat zich uitstrekte van de Hollandse IJssel tot voorbij de huidige kinderboerderij. Naast het bekende restaurant stroomt de Doorslag, die Geyn ooit doormidden sneed. In de zomer verhuurt Jack’s kajaks, waarmee je in stilte door dit prachtige stuk Nieuwegeinse geschiedenis peddelt. Heerlijk te combineren met een glas op het terras, een lekkere grill-maaltijd of een zomerse lunch!

Jack’s Grillhouse zit aan de Parkhout 2. Telefonisch reserveren via 030 – 603 30 23.
Meer info lees je op jacksgrillhouse.nl.

Veel gelezen

Advertentie
Verbinden