Contacteer ons

Stad

Het trieste huis

De muren staan er nog, het dak is in 2018 ten prooi gevallen aan een vlammenzee. Hier is het verhaal.

Dit is het meest trieste huis van Nieuwegein. Een afgebrande bouwval eigenlijk. Het staat aan de Waalseweg 2a, zo’n beetje tegen het talud van de A27 aangeplakt. De A27 vormt hier de gemeentegrens tussen Nieuwegein en Houten. Aan de andere kant van de snelweg, onder de weg door, begint het Houtense gehucht Tull en ’t Waal.

Vooral sinds het huis in de nacht van zondag op maandag van 2 op 3 juli 2018 afbrandde is de aanblik treurig. Bij de brand, vermoedelijk veroorzaakt door een pan met frituurvet, raakten de bewoners zodanig gewond dat ze naar het ziekenhuis moesten.

A27
Maar het treurige verhaal van Waalseweg 2a begint al vele jaren eerder, namelijk aan het eind van de jaren zeventig. Toen werd begonnen met de voorbereidingen van de aanleg van de ontbrekende schakel in de A27, tussen Lunetten en Lexmond (opengesteld in 1981).

Een aantal woningen op het tracé moest wijken voor de nieuwe weg. De eigenaren kregen een mooie vergoeding voor hun bezit en konden elders opnieuw bouwen.

Maar dit huis lag net buiten dat tracé en viel dus niet onder de compensatieregeling. De bewoners, die er tot die tijd in alle rust woonden en een fantastisch vrij uitzicht over het weideland hadden, beseften dat door de komst van een drukke vierbaans autoweg pal naast hun huis hun woonidylle voorbij was. Hun mooie plekje zou voorgoed en compleet veranderen.

Borden
Op het huis verschenen borden met ‘te koop’, maar potentiële kopers zagen natuurlijk ook wel wat er te gebeuren stond. Het had iets treurigs en wanhopigs, die borden, want wie zou hier nu willen wonen?

Lange tijd leek het huis ook onverkoopbaar, maar toch werd het – wanneer is niet meer te achterhalen – verkocht en later nog weer minimaal een keer doorverkocht. Kennelijk vonden de latere eigenaren het geen bezwaar om pal langs de snelweg te wonen.

Misschien hielp het dat aan de zijde van de snelweg hoge bomenrijen waren geplant om de A27 aan de aanblik te onttrekken en de geluidsoverlast te verminderen. Misschien ook is een huis pal naast een snelweg makkelijker te accepteren als je de situatie van voorheen niet kent.

Ruïne
Hoe dan ook: het liep ook voor de laatste eigenaren anders dan gedacht. Drie jaar na de brand is er van wederopbouw nog geen sprake, althans niet op het oog. En dus staat dat huis staat daar,  nog steeds als een geblakerde ruïne. Dat verdient een huis niet. Triest.

Veel gelezen

Advertentie
Verbinden