Contacteer ons

Mensen

“Ik wil het liefste dat alle kinderen zich veilig voelen”

Ze worden Kinderambassadeurs genoemd. Wat doen ze en waarom steken ze hun vrije tijd hierin? Judith de Laat vroeg het ze.

Nikki: “Ik wil het liefste dat alle kinderen zich veilig voelen. Dan wordt het veel gezelliger in de klas én in Nieuwegein. Omdat ik kinderambassadeur ben, kan ik andere kinderen helpen. Bijvoorbeeld door ze te vertellen over pesten en hoe stom het is.”

Nikki vertelt het met overgave en ze wordt bijgevallen door haar vriendin en mede-ambassadeur Sterre. “Soms hebben kinderen het minder goed dan jij. Ik vind het fijn om te helpen, maar ook om aan andere kinderen te vertellen hoe zij kunnen helpen. Stel je helpt een paar kinderen, en die helpen allemaal ook weer een paar kinderen en die dan ook weer een paar… Dan gaat het balletje rollen!” Ambassadeur Reyn voegt toe: “samen kunnen we echt verschil maken!

Nikki, Sterre en Reyn zijn drie van de zes kinderambassadeurs die Nieuwegein rijk is. De meiden zijn elf, Reyn is twaalf jaar oud. In de afgelopen twee jaar werkten ze samen voor verschillende projecten, bijvoorbeeld om pesten tegen te gaan. Ze bezochten scholen om het onderwerp pesten te bespreken en namen deel aan een anti-pestcampagne. Samen namen ze zelfs een liedje op over de gevolgen van pesten.

Nikki, Cebelle, Reyn en Sterre tijdens het inzingen van anti-pestlied Sterker. Anne en Fay kijken toe.

Daarnaast denken ze mee over bijvoorbeeld de leefbaarheid in Nieuwegein, ze vloggen en worden betrokken bij allerlei activiteiten die plaatsvinden in Nieuwegein.

We weten beter dan volwassenen wat kinderen leuk vinden

Nikki: “Laatst hebben we bijvoorbeeld meegeholpen op een activiteitendag. We deden bijvoorbeeld spelletjes waarbij je leert om samen te werken. Als je goed met elkaar samenwerkt, is het gezelliger en wordt er vaak ook minder gepest. Veel kinderen denken dat voorlichting over pesten heel saai is. Wij laten zien dat het juist leuk kan zijn! Wij zijn zelf kinderen en weten beter dan volwassenen wat kinderen leuk vinden: bijvoorbeeld niet alleen maar luisteren of praten, je kunt ook van alles doen.”

Sterre: “In het pestproject en de campagne gingen we ook langs bij scholen en vertelden we in de klassen over pesten. Een aantal van de kinderambassadeurs is zelf gepest en zij vertellen dan hun verhaal. We laten zien dat pesten veel gevolgen kan hebben, dat het op geen enkele manier stoer, grappig of leuk is.”

Reyn: “Soms zijn er kinderen in de klas, een of twee, die lopen te klooien. Maar gelukkig luisteren de meeste kinderen wel. We vragen meestal niet direct in de klas of er kinderen zijn die gepest worden. Want dat is niet altijd makkelijk om te vertellen in een groep. Je wilt natuurlijk niet zielig gevonden worden. Wat ik wel belangrijk vind is dat kinderen weten dat praten over pesten niet zielig is. Het is juist moedig om zoiets te vertellen. Ook als je er niet over praat, ben je niet per se zielig, de pester is zieliger dan jij. Hoewel je zelfs over pesters niet te snel moet oordelen. Er kan van alles aan de hand zijn met die persoon. Misschien is het iemand met wie het eigenlijk helemaal niet goed gaat.”

Tip voor kinderen van de ambassadeurs
“Vraag om hulp bij een volwassene: je leerkracht, je ouders, een vertrouwenspersoon op school. Die kunnen je meestal helpen. Ook mensen die pesten kunnen om hulp vragen. Vertel je leerkracht bijvoorbeeld dat je pest, misschien kan hij of zij helpen zodat je kunt stoppen. Want als je dat wilt, dan kun je veranderen.”

Reyn zegt ook: “bij huiselijk geweld is het soms wat lastiger, want dan kun je thuis niet terecht met je verhaal. Maar ook dan: zoek een volwassene die je kan helpen, iemand die je serieus neemt. Er zijn altijd mensen die iets met je verhaal kunnen.”

Is het niet heftig, jonge kinderen die zulke volwassen problemen bespreken? “Nee,” zegt Nikki, “want pesten en ook huiselijk geweld gebeurt nou eenmaal. Dan is het toch fijn dat je weet dat je ergens terecht kan en dat je erover kunt praten.” Reyn vult aan: “Pesten gebeurt meestal net als de leerkracht niet kijkt. Natuurlijk moeten scholen en leraren goed kijken naar leerlingen, je ziet vaak echt wel aan kinderen of er iets aan de hand is. Maar kinderen kunnen elkaar ook helpen.” Nikki voegt toe: “Je hoeft het heus niet altijd over de moeilijke dingen te hebben, juist niet eigenlijk. Je helpt iemand ook al door gewoon gezellig te kletsen of samen te spelen. Door te vragen of iemand meedoet, of gewoon door te luisteren.”

Groepsapp en sociale media
Pesten vindt ook vaak buiten school plaats, vertellen de kinderen. Nikki: “Denk maar aan de groepsapp, daarin gebeuren soms hele rare dingen. Dat wil je gewoon niet weten! Het blijft echt niet bij het delen van gifjes.” Sterre knikt: “Als kind moet je dan echt even stevig in je eigen schoenen staan en je afvragen of het de moeite waard is om in de groep te blijven.” Nikki heeft een tip: “Je kunt ook een kleiner groepje maken met de kinderen die wel serieus zijn.  Mijn moeder heeft ook wel eens in de app gereageerd, toen was het zo klaar met die gekke berichten. Maar niet alle ouders kijken mee in de telefoons van hun kinderen.” Sterre: “Dat hoeft ook niet per se, als je het er thuis maar wel over hebt.”

Dan komt ook de sociale media aan bod. “Vaak is sociale media leuk, maar soms zie je rare berichten voorbij komen. Bijvoorbeeld filmpjes die niet zijn bedoeld voor jouw leeftijd. Je moet als kind wel weten wat wel en niet normaal is. Niet iedereen bespreekt dat thuis met zijn ouders, dat zou eigenlijk wel fijn zijn,” zegt Nikki.

De tips die de kinderen dan ook hebben voor ouders: “Weet dat je kind soms gekke dingen ziet of hoort, praat daar thuis over, wat is normaal en wat niet? En ook: als je kind niet lekker in zijn vel zit, vraag dan wat vaker aan hem of haar hoe het gaat. Als een kind snel van onderwerp verandert, weet je dat je het juist even moet bespreken. Misschien op een ander moment, als het rustig is of er niemand anders bij is.” Reyn weet ook nog te vertellen: “de meeste kinderen vertellen het niet uit zichzelf als ze gepest worden, maar wel als je er naar vraagt.”

Als je ziet dat ze het snappen, geeft dat een goed gevoel

Wat halen ze er nou zelf uit, deze dappere kinderen? Waarom is kinderambassadeur zijn leuk? “Als je in een klas je verhaal doet en je ziet gewoon dat de kinderen snappen wat je zegt, of dat ze het serieus nemen. Dan geeft dat gewoon echt een goed gevoel.” Ja, beamen de andere twee, dat is echt leuk. “Of als iemand je na de les in vertrouwen neemt en vertelt wat er is gebeurd.” Instemmend geknik. Reyn: “Er was een jongen op mijn school die best heftige dingen deed: pesten, een mes meenemen naar school, hij heeft zelfs iemand bedreigd. We besloten samen aan de bel te trekken en de politie werd op de hoogte gesteld. Die hebben een goed gesprek met hem gevoerd. Nu is die jongen echt veranderd. Hij was geschrokken en wilde het zelf ook niet meer. Hij pest niet meer, is heel vriendelijk. Je kunt echt veranderen als je dat wilt!”

Ook een held zijn?
De kinderambassadeurs zijn altijd op zoek naar meer helden die het leuk vinden om andere kinderen te helpen. Je moet wel een beetje van vergaderen houden, volgens Sterre, Nikki en Reyn. “We worden vaak gevraagd of we goede ideeën hebben, of om een evenement leuker te maken, dus het is fijn als je creatief kunt denken.”

Een vrijwilliger die de helden helpt?
Anders nog iets? Jazeker! De kinderen zoeken eigenlijk ook een vrijwilliger die hen kan helpen en begeleiden tijdens de vergaderingen. Iemand die het leuk vindt om events te organiseren of de pers te benaderen.

Nodig een kinderambassadeur uit!
Tot slot zijn de ambassadeurs altijd bereid om activiteiten bij te wonen die worden georganiseerd in Nieuwegein. Zo gaan ze binnenkort kerstpakketten uitdelen aan mensen die wel een extraatje kunnen gebruiken. “Dus als je denkt, hé dit is misschien wel iets leuk svoor de kinderambassadeurs, aarzel niet maar kijk op de website en neem contact op!

Wat kunnen kinderen zelf doen tegen pesten? Lees het hier
Word je gepest en heb je hulp nodig? Bel de (gratis) pestlijn: 0800 - 90 50 

Veel gelezen

Advertentie
Verbinden