Contacteer ons

Doen

Jarige trakteert op Parelroute

Wie zijn verjaardag viert, trakteert en dus bedachten de leden van de gemeenteraad een mooi cadeau voor alle inwoners: de Parelroute. Deze wandel- en fietsroute voert door heel Nieuwegein langs maar liefst negentig historische panden. Deze parels zijn te herkennen aan de ANWB-informatieborden op de gevel. De eerste borden worden op 1 juli, de verjaardag van Nieuwegein, symbolisch onthuld. De rest van de borden en de bijbehorende wandel- en fietsroute volgen later dit jaar.

Historisch bedankje
Een groot deel van Nieuwegein’s historische panden zijn te vinden in Vreeswijk en Jutphaas. De Parelroute verbindt deze oude dorpskernen met de parels die te vinden zijn in de rest van de stad. Met het cadeau toont de gemeenteraad haar waardering voor alle inwoners die de afgelopen vijftig jaar hebben geholpen om Nieuwegein op te bouwen tot de stad die het nu is. Daarnaast wil de gemeenteraad met de informatieborden ook de historie van onze snel veranderende stad ontsluiten en vastleggen voor huidige en toekomstige inwoners. Want hoewel Nieuwegein nog maar vijftig jaar oud is, gaat de historie van onze stad heel wat verder terug. Meer dan 800 jaar geleden lag hier al een stad: onze naamgever ‘t Geyn.

Gevelborden
Nieuwegein zit vol mooie verhalen die het waard zijn om vastgelegd en ontdekt te worden. Dat kan straks zowel op de fiets als wandelend. Op de ANWB-informatieborden komen de wapens van Jutphaas of Vreeswijk en een QR-code die verwijst naar de gemeentelijke website met nog meer achtergrondinformatie. Die is tevens te downloaden op je mobiel zodat je de route digitaal bij je hebt, waar je ook bent. Een groepje gemeenteraadsleden schreef deze verhalen met behulp van de Historische Kring Nieuwegein en gidsengroep Vreeswijk. De raadsleden zorgen voor toestemming van de pandeigenaren, de gemeente voor het laten maken en plaatsen van de borden en het uitzetten van de route. Vanaf 1 juli verschijnen er steeds meer borden in het straatbeeld. In de loop van het jaar volgt meer informatie over de wandel- en fietsroute langs alle negentig deelnemende parels.

Veel gelezen

Advertentie
Verbinden