Contacteer ons

Mensen

Nieuwe Nieuwegeiner: Jessy komt van Curacao

“Ik ben in de jaren negentig naar Nederland gekomen. De liefde achterna. Ik ben meteen in Nieuwegein neergestreken.”

Wat voor land is Curacao?
“De natuur is prachtig. Het kan warm zijn, maar als je onder een boom gaat zitten heb je altijd wind. Je bent altijd buiten, er is altijd muziek en eten. Als ik een huis zou moeten bouwen, dan zou het een duiventil zijn. Je leeft buitenshuis. In Curacao zijn veel verschillende bevolkingsgroepen, die gaan heel goed samen. Kom je hier bij iemand van Curacao over de vloer dan ontmoet je mensen met allemaal andere achtergronden. Soms wordt gezegd dat Curacao een onveilig land is. Je moet gewoon weten wat je doet. Nederlanders willen overal naar toe, ook naar plekken waar je niets te zoeken hebt!”

Wat eet je in Curacao?
“Traditionele gerechten zijn gestoofd, veel groente. We maken ook veel soep. Zoals Guiambo, een soep van okra, een beetje slijmerig, maar de meesten vinden het lekker. Of Kadushi, soep van cactus. Je ziet in Curacao overal leguanen, die gaan ook in de soep. Maar dat vind ik eng. Er wordt ook veel vis gegeten. Dat vond ik raar toen ik hier kwam: Nederlanders hielden niet van vis. Zoete hapjes, zoals Tentalaria of Panseiku, zijn meestal van pinda of kokos. En aan het eind van het jaar maken we zalm in het zuur of Sult, varkensoren in het zuur.”

Zijn er speciale feesten?
“Seύ, het Oogstfeest op Paasmaandag. Dan loopt iedereen in traditionele kleding de straat op, vaak in de kleuren blauw en geel, de kleuren van de vlag. Op 2 juli is het Dia di Himno i Bandera, de dag van het volkslied en de vlag. Op die dag kwam in 1951 de Eilandsraad voor het eerst bij elkaar.”

Wat heb je in je hand?
“Chichi, dat betekent oudste zus. Het leven van Chichi’s staat in het teken van familie, ze helpt iedereen in het gezin. Het is een belangrijke rol en speelt ook nu in Curacao. Bubu is de oudste broer.”

Veel gelezen

Advertentie
Verbinden