Contacteer ons

Mensen

Nieuwe start in Meanderpark

Het oude stadhuis is omgebouwd tot 250 sociale huurwoningen. Hoe vergaat het deze verse Nieuwegeiners?

De vleugels van Meanderpark vormen van bovenaf de ‘N’ van Nieuwegein. Of de ‘N’ van nieuwe start want sinds een jaar wonen in dit voormalige gemeentehuis jonge starters samen met statushouders en mensen uit de maatschappelijke opvang. Een ‘magic mix’ zoals woningcorporatie Portaal het omschrijft. Net als Nieuwegein vijftig jaar geleden bouwde aan een nieuwe gemeenschap, doen deze bewoners nu hetzelfde in Meanderpark. Vier van hen vertellen over hun nieuwe start. Werkt de mix? En wat vinden zij van Nieuwegein?

Goede buur
Eerst even kort de geschiedenis. Meanderpark begon in 1998 als De Meander. Het kantorencomplex op Plettenburg deed jarenlang dienst als gemeentehuis tot de gemeente in 2012 verhuisde naar City. Daarna stond het grotendeels leeg. In 2019 startte de grootscheepse verbouwing tot appartementencomplex. Een jaar geleden trokken de eerste huurders erin. Tweederde van de bewoners bestaat uit jonge starters. Zij moesten eerst een toelatingscommissie ervan overtuigen dat ze graag willen bijdragen aan een hechte woongemeenschap.

Kwetsbaar
Een op de drie bewoners zijn mensen die wat begeleiding nodig hebben; statushouders, mensen uit de maatschappelijke opvang (zoals ex-daklozen en ex-verslaafden) en psychisch kwetsbare mensen. De betrokken zorginstellingen selecteren deze bewoners zelf en bieden ter plekke dagelijks ondersteuning. Net als de buren dat doen als dat nodig is. Iedereen woont door elkaar en kent elkaars achtergrond niet, behalve als men die zelf vertelt.

Bruggenbouwer

Naam: Arlette Besselse
Woonde hiervoor: in een ander community project in Utrecht
Woont: samen met twee katten
Is: ex-voorzitter van de bewonersvereniging

Dunne scheidslijn
“Meanderpark voelt als een gezellig dorp in de wijk,” vertelt Arlette, een spraakwaterval met een groot sociaal hart. Met Nieuwegein had ze eerst niks, bekent ze: “Ik zocht een betaalbare woning. Bij het zien van dat kale industrieterrein, twijfelde ik wel even. Nu ben ik blij dat ik het toch gedaan heb. Nieuwegein is veel groener dan ik dacht!”

Je bent automatisch veel meer op elkaar aangewezen

Een gemengd woonproject als dit is volgens Arlette erg geschikt voor dit soort niemandslandjes met weinig voorzieningen in de buurt. “Je bent automatisch veel meer op elkaar aangewezen, of je nou een kwetsbare bewoner bent of een gewone. De scheidslijn tussen die twee is trouwens heel dun. Zelf ben ik een ‘gewone’ huurder maar ik heb wel PTSS gehad. Het kan echt iedereen overkomen dat je opeens ondersteuning nodig hebt.”

Tosties to go
Arlette woonde in Leidsche Rijn al een paar jaar in een community project. Als voorzitter van het opstartbestuur kon ze die ervaring mooi gebruiken om echt iets voor Meanderpark te betekenen. “Ik baal enorm dat we door corona zoveel minder samen kunnen doen. Terwijl dat wel nodig is om er een hechte gemeenschap van te maken. Toch hebben we in een jaar al best veel bereikt. De evenementencommissie organiseert veel leuke onlineactiviteiten zoals een Halloween verkleedwedstrijd, pubquiz en bootcamps. En de horecacommissie zorgt elk weekend voor afhaallekkers zoals tosti’s op ons binnenplein. Niemand doet dit omdat het ‘moet’, ze willen het echt zelf. We komen er wel samen.”

Gangmaker

Naam: Sanne
Woonde hiervoor: overal en nergens
Woont: alleen
Is: gangmaker

Je ziet mensen echt opbloeien

Gezellig
‘Groot en druk’, dat was Sanne’s eerste indruk van Nieuwegein. Familie van haar woonde hier al en ving haar op toen ze door een noodsituatie op straat belandde. Zoekend naar eigen woonruimte kwam Meanderpark op haar pad. “Ik was meteen superenthousiast over het idee om samen een community op te starten,” vertelt de bedachtzame twintiger. “Het is heel gezellig. Samen wonen werkt, je ziet mensen echt opbloeien. Hier hoef je niet alleen te zijn en dat doet kwetsbare bewoners en statushouders zichtbaar goed. Ze zouden op veel meer plekken zulke gemengd wonen projecten moeten hebben.”

Wat meer durven en zichzelf meer openstellen voor anderen. Dat stelde Sanne zich een jaar geleden als doel en dus werd ze lid van de horecacommissie, de wandelgroep en het bestuur en werd ze gangmaker. “Ik zorg dat mijn gangburen zich welkom voelen, spring in als er iets aan de hand is en zoek hulp voor mensen die dat nodig hebben. Ik probeer iedereen te betrekken bij gezamenlijke activiteiten maar veel kwetsbare buren kijken liever eerst de kat uit de boom, net als ik in het begin.”

Nieuwe Nieuwegeiner

Naam: Ahmed
Woonde hiervoor: in veel verschillende AZC’s
Woont: samen met zijn vrouw
Is: buurman

Veilig
“Ik vluchtte voor de oorlog”, vertelt Ahmed in goed verstaanbaar Nederlands. De Syrische geneeskundestudent woont in zijn eerste eigen woning en deelt deze sinds acht maanden weer met zijn vrouw. “Daar ben ik zo blij om! Ik voel me hier veilig en gelukkig. We voelen ons welkom in Nieuwegein, de mensen zijn aardig, lachen veel en groeten me. Voor jou is dat misschien gewoon maar voor mij niet.” Alles is nieuw hier voor hem, maar gelukkig heeft hij behulpzame buren. “Hoe werkt de app van het stroombedrijf? Aan mijn buren kan ik alles vragen. Ik voel mij gezien hier, ook al zijn we best op onszelf. We zorgen voor elkaar.”

Ik kom er wel

Geneeskunde
Wonen in Nieuwegein is wel anders dan waar Ahmed in Syrië woonde. “Daar leven mensen veel meer in hoge flats en is het balkon een belangrijke plek om samen te komen. Het is jammer dat er in de omgeving van Meanderpark geen park is om lekker te zitten. Of een supermarkt op loopafstand want we hebben geen auto. Vorige week leerden we fietsen, dat moeten we nog wel flink oefenen. Ik werk ook hard aan mijn Nederlands want ik wil in de zorg werken. Mijn studie geneeskunde hoop ik hier af te kunnen maken. Ik heb nog een lange weg te gaan maar ik kom er wel.”

Starter

Naam: Jorn van Zwieten
Woonde hiervoor: in Utrecht
Woont: samen met zijn vriendin
Is: lid van het mediateam

Betaalbaar
Ze zochten een betaalbare starterswoning aangezien ze allebei nog studeerden. Dat was hier net wat makkelijker dan in Utrecht, de stad waar de net afgestudeerde twintiger Jorn nog steeds verknocht aan is. “Mijn eerste indruk van Nieuwegein was niet echt geweldig. Rij je de stad in, dan zie je bijna alleen maar kantoren. Het is vooral praktisch om hier te wonen, met goede voorzieningen zoals City en De Kom. “We kozen vooral voor Meanderpark vanwege de nieuwe, betaalbare en van alle gemakken voorziene appartementen.”

Socialer worden
Daarnaast sprak het idee om samen een community te vormen Jorn en zijn vriendin ook aan. “We zijn van origine niet supersociaal en zijn graag op onszelf. Hier wonen dwingt ons juist om meer contact te zoeken met de andere bewoners en dat zorgt voor een mooie balans. Corona gooit veel roet in het eten maar we spreken regelmatig af met een aantal buren en ik zit in het mediateam. Samen beheren we bijvoorbeeld een besloten Facebookgroep. Daar wisselen we handige info uit, plaatsen we hulpvragen en het is ook een Marktplaats voor onze overbodige spullen.”

Begrip
Meanderpark is de samenleving op microniveau. Het gemengd wonen-project dwingt mensen die elkaar normaal niet zo snel zullen ontmoeten om elkaar te leren kennen en te helpen. Dat kweekt meer begrip voor elkaar en zorgt dat kwetsbare mensen kunnen opbloeien in plaats van in hun eentje weg te kwijnen. De vier zijn het erover eens: of die ‘magic mix’ echt geslaagd is, valt na zo’n coronajaar nog niet helemaal te zeggen maar het is een goede start.

http://www.meanderpark.nl

Veel gelezen

Advertentie
Verbinden