Contacteer ons

Mensen

Nieuwegein doet het zelf

“Handen uit de mouwen en aanpakken.” Nieuwegeiners zijn echte doeners. Dat blijkt wel uit de vele bewonersinitiatieven die de stad mooier, levendiger, duurzamer, groener en plezieriger maken. Er zijn er tientallen. We lichten er hier een paar uit.

Cirkeltje Rond
Buurttuin voor heel Fokkesteeg en omstreken

Minimaal een keer per week is een groepje Nieuwegeiners aan het werk in Cirkeltje Rond, de buurttuin die sinds 2014 floreert in Fokkesteeg. “De meesten zijn buurtbewoners, maar er zijn ook mensen bij uit andere delen van Nieuwegein”, zegt Frans van Erve, coördinator van Cirkeltje Rond.
Cirkeltje Rond is een voor iedereen vrij toegankelijke ontmoetingsplek. Je kunt er in alle rust ronddwalen, lekker doezelen in de zon, andere mensen ontmoeten en genieten van alle planten en bloemen die insecten en vogels aantrekken. Een waar paradijsje midden in de wijk.

Vrijwilligers zetten Cirkeltje Rond op en onderhouden de buurttuin vlak naast zorginstelling De Geinsche Hof. De gemeente en groenaannemer Verweij leveren soms hand- en spandiensten, zoals maaiwerk en het afvoeren van snoeiafval.

Frans is trots op de buurttuin: “Het is best veel werk om het allemaal bij te houden, maar heel leuk om te zien hoe mensen genieten. Ook de bewoners van De Geinsche Hof komen hier graag. We krijgen soms reacties van nabestaanden die vertellen hoe hun overleden vader of moeder heeft genoten van Cirkeltje Rond. Dat is toch prachtig?”

De Partner
Cultureel centrum voor jong en oud

Muziek, theater, dans, film en nog veel meer: De Partner aan de Nedereindseweg is hét centrum voor (culturele) ontmoeting in Nieuwegein. Ruim 25 enthousiaste vrijwilligers houden De Partner in de lucht. “Een geweldig team”, zegt Rita Vermeulen, voorzitter van het stichtingsbestuur.

De vrijwilligers van De Partner organiseren het hele jaar door tal van activiteiten, waarvan de meeste gratis toegankelijk. Zoals ‘Zie je zondag’ op elke eerste en derde zondag van de maand. Bijeenkomsten waar gezelligheid en ontmoeting centraal staan, zegt Rita. “Dat geldt voor veel van onze activiteiten: wij bieden voor ieder wat wils. Des te spijtiger natuurlijk dat we vanwege corona bijna al onze activiteiten stil hebben moeten leggen.”

De Partner beschikt over een grote theaterzaal met podium, waarop – onder normale omstandigheden – maandelijks muziekoptredens en theatervoorstellingen plaatsvinden. Omdat De Partner louter met vrijwilligers werkt, zijn de meeste activiteiten gratis. Soms geldt een kleine entreeprijs. “We willen voor iedereen toegankelijk zijn”, zegt Rita. Diverse fondsen bieden (beperkte) financiële ondersteuning.

Stap voor stap worden de activiteiten weer opgestart. Rita: “We staan allemaal te popelen.”

Bouwgein
Al vier decennia een vaste waarde

Generaties Nieuwegeinse kinderen zij ermee opgegroeid: al bijna veertig jaar is Bouwspeeltuin Bouwgein hét voorbeeld van een succesvol en duurzaam vrijwilligersinitiatief.
Bouwgein, gelegen aan de Hoveniersweide in Bauau-Noord, is een huttendorp en speeltuin voor kinderen van de basisschool. Maar ook een clubhuis met vergader- en feestzalen. “Uit de verhuur daarvan halen we onze inkomsten”, zegt bestuurslid Kim van Dalen van de Stichting Bouwgein. “We zijn zelfstandig en doen het zonder subsidie van de gemeente. Het terrein is ons eigendom.”

Een vijftigtal vrijwilligers houdt Bouwgein in de lucht. En dat al sinds 1982. Twee keer brandde het clubgebouw af, twee keer werd er herbouwd. En dat alles op eigen kracht. “Allemaal dankzij onze vrijwilligers. Waaronder ook een groepje enthousiaste tieners.”

Bouwgein staat bekend om de vele activiteiten die de vrijwilligers voor Nieuwegeinse kinderen organiseren: van een lampionnenoptocht tot paaseieren zoeken. Kim: “Helaas waren deze activiteiten het afgelopen jaar niet mogelijk door corona. Maar gelukkig kunnen kinderen bij ons wel gewoon spelen en hutten bouwen op woensdagmiddag en zaterdag. Het is zelfs drukker dan ooit. Vaak hebben we meer dan honderd kinderen over de vloer.”

Sportplein Zuilenstein
Ontmoetingsplek voor jong en oud

Het begon als ‘gekkigheidje’. Maar binnen twee jaar is Sportplein Zuilenstein in park Kokkebogaard uitgegroeid tot sportieve hotspot. Dankzij het initiatief van de Zuilensteiners Micha Torcque en Nick Brugman. “Niks gezonder dan sporten in de buitenlucht”, vindt Nick, net als Micha een echte sportliefhebber.
Samen met andere vrijwilligers zorgden ze voor een opknapbeurt van het verwaarloosde basketbal- en voetbalveldje en regelden de plaatsing van een urban calisthenics park voor spiertraining. Dankzij een schenking van de Rotary die werd verdubbeld door Geins Geluk.

Voor veel sportliefhebbers is het Sportplein een alternatief, zeker na de sluiting van de sportscholen door corona. Nick: “Katsudo Kenpo houdt er haar trainingen, net als de waterpoloërs van Aquarijn. SportID Nieuwegein organiseert er activiteiten voor kinderen. Het echt een sportieve ontmoetingsplek voor jong en oud.”

Nick en Micha zijn trots op het Sportplein. “Het is heel cool als je ziet hoeveel mensen ervan genieten. Ook het park zelf wordt veel meer gebruikt. Vandalisme? Daar is het tegenwoordig veel te druk voor in de Kokkebogaard. Iedereen houdt wel een oogje in het zeil.”

Veel gelezen

Advertentie
Verbinden