Contacteer ons

Doen

Nieuwegeiners doen het zelf

Met een bijdrage van Geins Geluk maken Nieuwegeiners hun mooie ideeen tot werkelijkheid. KOEK, Droomstrart en Imagine Multi Culti laten dat zien.

Op de koffie bij KOEK

Bewoners van Nieuwegein klimmen op eigen kracht of te wel KOEK. KOEK is een door de gemeente ondersteund project waarin buurtbewoners worden gestimuleerd en gemotiveerd om hun passie en inspiratie in te zetten voor zichzelf en de samenleving. Kansen en mogelijkheden vormen daarbij de uitgangspunten.

KOEK maakt verbinding in de buurt en geeft een krachtige impuls aan wijkgericht werken, een benadering waarin bewoners en gemeente nauw samenwerken aan de verdere ontwikkeling van de wijk.

Dromen helpen uitkomen
In Wijkersloot is Pipowagen van KOEK inmiddels niet meer weg te denken. Bij de Pipowagen zijn twee talentencoaches van KOEK te vinden: Dilber en Mirjam. In de Pipowagen staat de koffie altijd klaar en iedereen is welkom voor een praatje. ‘Zo begint het’, lacht Mirjam, ‘koffie met een koekje en een praatje. De ene keer praat je over het weer, de andere keer over iets dat je stoort in de wijk of over je ideeën en dromen. Dat is wat we graag willen.’

Soms is het al voldoende om een luisterend oor te bieden

KOEK biedt mensen een klein budget aan om hun droom uit te laten komen of om hun talent te ontwikkelen. Een van de wijkbewoners die zich met haar droom bij KOEK meldde, is Hellen. Hellen maakt ‘fantasy costumes’ en wil daar graag meer mee doen. KOEK gaf haar de kans om een cursus te volgen teneinde de fijne kneepjes van het vak verder onder de knie te krijgen. ‘Om in opdracht kleding te maken, heb je nu eenmaal skills nodig.’, zegt Hellen. ‘Met deze cursus kom ik weer een stukje verder. Het geeft me bovendien een enorm positieve boost.’

Hellen wil ook anderen helpen. ‘Soms is het al voldoende om een luisterend oor te bieden’, licht ze toe.

Maatjes dankzij KOEK
Henk is evenals Hellen van der Meer een ‘koekie’ geworden. Na het eerste spontane kopje koffie bij de Pipowagen komt hij geregeld bijpraten. ‘Als het gezellig is, blijf je gauw even hangen.’ De KOEK-coaches hebben Henk in contact gebracht met iemand die net zo gek is van modeltreinen als hij maar niet snel de straat op gaat. ‘We hebben veel met elkaar gepraat en zijn zelfs samen naar een treinenbeurs geweest. Ik heb er dankzij KOEK een nieuw maatje bij.’

KOEK betekent voor Henk dat ‘hij nog gemakkelijker dan voorheen anderen hulp aanbiedt.’

Ook in Rijtuigenbuurt
KOEK is behalve in Wijkersloot ook actief in de Rijtuigenbuurt. Daar zijn onder de KOEK-paraplu inmiddels meerdere bewonersinitiatieven uitgevoerd. Vanuit de vraag om meer ontmoeting en diversiteit, zijn er twee buurttuinen aangelegd, is er een prachtige muurschildering gemaakt en heeft de gemeente twee door buurtbewoners van mozaïek voorziene buurtbankjes (social sofa’s) neergezet.

Droomstart
Speciaal voor nieuwsgierige tieners wordt in Dorpshuis Fort Vreeswijk in het najaar weer een ‘Droomstart’ georganiseerd. In vijf bijeenkomsten vindt uitwisseling plaats met volwassenen die uiteenlopende beroepen hebben. Het zijn interactieve avonden, de tieners komen aan zet en gaan in een ‘vraag maar raak’ werkvorm in dialoog met de gastdocenten. Voor jongeren die nog niet weten wat ze ‘later’ willen worden is dit een mooie manier om te horen en ervaren wat er allemaal voor beroepen zijn. Soms weet je niet eens dat het bestaat. Dan is het prettig als je op weg geholpen wordt met het dromen over werk, dat goed bij je past en je waar je moeite voor wilt doen. Een steuntje in de rug door het schetsen van toekomstperspectieven en het versterken van zelfvertrouwen. Een waardevolle activiteit, op initiatief van enkele bewoners.

Meer info en aanmelden kan via fortvreeswijk.nl of email dorpshuisvreeswijk@gmail.com.

Veel gelezen

Advertentie
Verbinden