Contacteer ons

Mensen

Nieuwegeiners over hun stad: Trots op Nieuwegein

Hennie van der Hijden (70), oud-ondernemer, ergert zich aan mensen
die Nieuwegein afkammen maar de stad helemaal niet kennen.

“Ik heb veel aan Nieuwegein te danken. In 1975 ben ik mijn schildersbedrijf begonnen. Nieuwegein groeide heel hard en dat heeft mijn bedrijf goed gedaan. Ik heb overal gewerkt en leerde daardoor veel mensen kennen. Twaalf jaar geleden heeft mijn zoon het bedrijf overgenomen. Ik was 58 en had 43 jaar hard gewerkt.”

Kijk liever naar wat er wél is in Nieuwegein

“Ik ben geboren in Wijk bij Duurstede maar opgegroeid in Vreeswijk waar mijn vader sluiswachter werd. Ik heb de samenvoeging van Jutphaas en Vreeswijk tot Nieuwegein altijd als iets goeds gezien. Daarom irriteert het mij als buitenstaanders negatief doen over onze stad, terwijl ze Nieuwegein helemaal niet kennen.”

Voorzieningen
“We hebben geen historisch centrum, maar wel een modern Cityplaza, een prachtig theater De Kom, op medisch gebied het beroemde St. Antonius Ziekenhuis, vele sportaccommodaties, mooie grote parken en historisch gezien de kastelen Oudegein en Rijnhuizen en de oude kern Vreeswijk met zijn sluizen. Er is in Nieuwegein dus genoeg te zien en te beleven en om trots op te zijn. Bovendien zijn er ruim 6000 bedrijven die 50.000 mensen aan het werk houden. Dus ik vind: kijk eerst eens naar wat er wél is en kan en dan naar wat er niet is en kan.”

Huppeldepup
“Mijn vrouw Paula en ik hebben een groot sociaal netwerk en als er iets georganiseerd moet worden doen we graag mee. Dat zat er al vroeg in. In mijn jonge jaren was ik een van de oprichters van Huppeldepup, een jongerensociëteit op Fort Vreeswijk. Nu, 50 jaar later, organiseren we in oktober dit jaar een reünie, mede ingegeven door het 50-jarig bestaan van Nieuwegein. Een van de activiteiten waarbij ik jarenlang betrokken ben geweest, waren de Nieuwegein Awards. Nieuwegeiners die uitblonken in sport, vrijwilligerswerk of op zakelijk gebied kregen een Award uitgereikt en werden daardoor in het zonnetje gezet. Ik houd ervan om mensen bij elkaar te brengen, met elkaar te verbinden. Mijn doel is altijd om de Nieuwegeinse gemeenschap positief naar de toekomst te laten kijken.”

Dit artikel komt uit het boek Nieuwegein 50 jaar: gepland, gelaagd, geslaagd. Hier lees je er meer over.

Uitgegeven door de Historische Kring Nieuwegein.

Veel gelezen

Advertentie
Verbinden