Contacteer ons

Doen

Ontdek Nieuwegein vanaf het water

Misschien wel de mooiste blik op Nieuwegein krijg je als je erdoorheen vaart. De Museumwerf biedt hiervoor een leuke mogelijkheid.

Het Nieuwegeinse gebied kent een rijk verleden dat minstens 6.000 jaar teruggaat, getuige de vondst in 2017 van Neerlands oudste babygraf. Het oude schippersdorp Vreeswijk was in de 7e eeuw n.C. al bekend als Friese handelsnederzetting Fresionouuic, dat Friezenwijk betekent. Van Jutphaas, onder de naam Judefax, was later sprake. De naam Jutphaas, in het Oud-Germaans Jut (veel) fasha (taai gras), is typerend voor dit voormalige boerendorp waarvan o.a. nog mooie oude boerderijen zijn overgebleven. Van het stadje ’t Geyn waarnaar Nieuwegein is vernoemd, weten we dat het langs de Doorslag lag, het kanaal tussen de Vaartse Rijn en de Hollandse IJssel. Van ’t Geyn bleven slechts enkele huisjes over.

Rondvaarten
De waterwegen waren belangrijk voor de ontwikkeling van de oude kernen. Vanaf het water ontdek je Nieuwegein op een heel andere manier! Museumwerf Vreeswijk maakt die ontdekkingsreis mogelijk door rondvaarten, mét een gids aan boord. Met behulp van sponsors kocht de Museumwerf daartoe de Hoop en Vertrouwen, een kagenaar uit 1930 dat ooit dienstdeed als baggerschuitje in het Groene Hart. Het schip is nu ingericht voor geheel andere lading: passagiers. Voor zover coronamaatregelen het toelaten, wordt er gevaren met groepen van maximaal 12 passagiers. Vaarschema en wijze van aanmelding vind je op de website.

Graag tot gauw en welkom aan boord!

museumwerf.nl

Veel gelezen

Advertentie
Verbinden