Contacteer ons

Leven

Praatjes helpen beter dan een pilletje

Klimmen Op Eigen Kracht (KOEK) is een door de gemeente ondersteund project, waarin buurtbewoners worden gestimuleerd en gemotiveerd om hun passie en inspiratie in te zetten voor zichzelf en de buurt. KOEK is actief vanuit de Pipowagen in Wijkersloot en de Rijtuigenbuurt.

Erik Asbreuk, huisarts in Wijkersloot, is fan van KOEK. “Deze aanpak levert briljante resultaten op voor het functioneren en welbevinden van buurtbewoners.”

Asbreuk vindt dat KOEK prima past op het uitgangspunt van positieve psychologie, namelijk dat mensen het best beschermd zijn tegen ziekte als ze goed functioneren en een gevoel van welbevinden ervaren. “Dat inzicht is niet nieuw”, zegt Asbreuk, “de oude idealen van de huisartsgeneeskunde, waarmee ik als medisch student indertijd ben opgegroeid, leerde me al over de grenzen van ziekten heen te kijken.”

Meer dan pillen voorschrijven
“Ruim 60 procent van het werk van een huisarts valt eigenlijk onder het sociaal domein”, vertelt Asbreuk. “Mensen komen op mijn spreekuur met fysieke klachten, maar ook met vragen over schulden en het invullen van belastingformulieren. Dat doen ze omdat ‘de dokter vast wel weet wat ik hiermee moet.’ Uiteraard probeer ik hun vragen te beantwoorden, maar dat doe ik als arts en niet als welzijnswerker. Ik zet ze op het spoor van een mogelijke oplossing, maar kan ze zelf geen sociale ondersteuning bieden, dat is echt een ander vak.”

Een vlammetje ontsteken
“De gemeente Nieuwegein snapt dat ze zorg en welzijn aan elkaar moet koppelen om mensen daadwerkelijk te kunnen ondersteunen bij het optimaliseren van hun functioneren en welbevinden. Dat beleid krijgt onder meer vorm met KOEK: een laagdrempelige aanpak waarbij mensen puur op hun menszijn worden aangesproken. Het bijzondere aan deze aanpak is zijn eenvoud. Het biedt buurtbewoners de kans om een praatje met elkaar te maken, met als enige doel een vlammetje te ontsteken.”

Asbreuk is gecharmeerd van KOEK omdat het mensen bij elkaar brengt, geen instituut is en zich richt op kleine stappen. “Het begint met een praatje over het weer, over wie iemand is, waar hij woont en heel natuurlijk over wat iemand graag zou willen en waar hij over droomt. Het is ouwehoeren in positieve zin, geen gesprek volgens een checklist of aan de keukentafel, maar gewoon een praatje op straat met en tussen de buurtbewoners. En het resultaat dat ik heb gezien, bij ons op de stoep van het gezondheidscentrum, is briljant. Als de Pipowagen daar staat, dan geeft dat een fijne reuring en zie ik mensen zitten, waarvan ik denk: fijn dat ze daar zijn. Mensen praten met elkaar, overleggen en organiseren van alles.”

Asbreuk steekt niet onder stoelen of banken dat hij KOEK omarmt. Omdat de mensen een groot vertrouwen hebben in hun huisarts, maken ze vrij gemakkelijk een stap naar KOEK en daardoor wordt de verbinding tussen zorg en gemeenschapskracht versterkt.

Energieke buurtbewoners
Vinada heeft via KOEK de eerste stappen gezet om haar persoonlijke droom te realiseren, het geven van ademtraining. “Tijd vrijmaken voor je droom blijft een punt, maar KOEK helpt dan als de stok achter de deur.”

Vinada heeft ook veel energie om iets voor de wijk te betekenen. “Ik wil graag mensen samen in beweging brengen. Bewegen en dus ook bewuster ademen is heerlijk en belangrijk voor iedereen. In de Wenck in Wijkersloot geef ik om de week yoga. Dat kan staand, maar je kan ook zittend meedoen. Lekker yoga-en en afsluiten met ontspanning, daarna thee en koffie en een kletspraatje. Gewoon gezellig.”

“Volgens het makkelijke-moestuin-principe heb ik een moestuintje. Daar heb ik zoveel lol van. In zes weken radijsjes uit je eigen bak! Bij De Wenck zie ik een aantal van die bakken wel zitten. En dan ook nog graag meer bloemen in het park, wat minder gras. Vrijere natuur zonder woest te worden, dan is de overlast van hondenpoep ook een stuk minder.”

Buurtbewoonster Annemieke liep langs de Pipowagen om een compliment te geven, ze kende verschillende mensen die een fijn gesprek hadden gehad. “Toen stimuleerden ze me om mijn eigen wens op papier te zetten. Ik wilde graag pastelkrijt en papier om te leren daar leuke dingen van te maken. Daar bleek een potje voor te zijn. Dankzij KOEK heb ik nu de spullen in huis om aan een kunstwerk te beginnen. Ongelofelijk.”

Veel gelezen

Advertentie
Verbinden