Contacteer ons

Stad

Ruim baan voor de fiets

Nieuwegein is ooit begonnen als autostad. Wat is er nodig om de fiets meer ruimte te geven?

Uit welke windstreek je ook komt aanrijden, Nieuwegein rolt de asfaltloper voor je uit. Voor de fiets is dat minder vanzelfsprekend. Geen wonder dat we vaak liever de auto pakken dan de fiets. Er gebeurt er al veel om fietsen in Nieuwegein veiliger en aantrekkelijker te maken. Maar om van onze autostad een echte fietsstad te maken, zullen we zelf ook wat vaker moeten opstaan van onze autostoel.

Inschikken
Het is goed te merken dat Nieuwegein is ontworpen als autostad; je rijdt overal makkelijk en snel naartoe. Iets te makkelijk want bijna een kwart van de Nieuwegeiners pakt voor ritjes van minder dan drie kilometer bijna dagelijks de auto. Veel vaker dan in vergelijkbare gemeenten. Dat botst -soms helaas letterlijk- met de andere behoeften van onze groeiende stad. Het moet gezonder, groener, veiliger, leefbaarder. We delen ons lokale wegennet immers met steeds meer inwoners dus zullen we met z’n allen een beetje moeten inschikken. Wat vaker de fiets pakken is dan een prima idee: dat kost minder ruimte en is goed voor het milieu en voor onszelf.

Snelfietsroute
Ruim baan voor de fiets dus? Als het aan de gemeente ligt wel, zo staat te lezen in de net aangenomen Mobiliteitsvisie 2030: “We willen dat de stad uitnodigt om te fietsen en te lopen.” En: “we zorgen ervoor dat de fiets een concurrerend alternatief is voor de auto op afstanden tot 15 kilometer.” De gemeente gaat onder andere meer fietsparkeerplaatsen aanleggen en fietsroutes veiliger en aantrekkelijker maken. Zo werkt de gemeente bijvoorbeeld mee aan het realiseren van de snelfietsroute IJsselstein-Nieuwegein-Utrecht. Concrete fietsplannen worden komende tijd uitgewerkt in een mobiliteitsprogramma.

‘8 & 80’
Volgens de Fietsersbond Nieuwegein moet de gemeente nog wel flink aan de bak om van onze op auto’s ingerichte stad een fijnere fietsstad voor jong en oud te maken. Zij kwamen met hun eigen Fietsvisie 2040 vol voorstellen om fietsen veiliger te maken. Voorzitter Clarion Wegerif: “Wijkwegen zoals de Batauweg, Sluyterslaan en Roerdomplaan krijgen in onze visie een andere rol. Het worden straten waar fietsers, e-bikers en vrachtfietsen de ruimte krijgen en waar geen doorgaand autoverkeer meer is. De auto is er te gast en de maximumsnelheid is 30 km/uur. En in de wijken is een veilig en overzichtelijk ‘8 & 80’ fietsnetwerk waar kwetsbare groepen zoals kinderen en senioren, maar ook scootmobielers, gebruik van kunnen maken.”

Autostoel
Gemeente en Fietsersbond werken dus hard aan het verder uitrollen van de rode loper voor fietsers. Maar de enige die ons aan het fietsen kan krijgen, zijn wijzelf. Betekent dit dat we onze auto maar de deur uit moeten doen? Welnee. Wel dat we ‘m best wat vaker kunnen laten staan, zeker voor die korte ritjes binnen Nieuwegein. We kunnen fietsen ook zelf veiliger en leuker maken door meer rekening met elkaar te houden in het verkeer. Bijkomend voordeel van vaker fietsen is dat de groene kant van Nieuwegein zich pas echt voor je opent als je de zwarte asfaltloper wat vaker links (of rechts) laat liggen. Met bijgaande tips geef jij jouw innerlijke fietser ruim baan.

7 Fietstips

  • Download de gratis Ik fietsapp en je wordt beloond voor elke fietskilometer. Je gespaarde punten wissel je in voor kortingen, cadeaubonnen of donaties. Zie ook ikfiets.nl.
  • Stal je fiets droog en gratis in de twee bewaakte fietsenstallingen bij City; de Fietspomp aan de kant van theater DE KOM en de Snelbinder tussen de ING Bank en het casino.
  • Ken je wel de kortste autoroutes maar niet de snelste fietsverbindingsroutes tussen de wijken? Check de Fietsnetroutes. Zie nieuwegein.nl/fietsnet.
  • Veiliger fietsen tot je 100ste? Bekijk alle veilig fietsen tips van Doortrappers. Zie nieuwegeinfietst.nl/senioren.
  • Autoluwe (en alle andere) fietsroutes plan je makkelijk met de Fietsersbond routeplanner.
  • Je kind leert alleen veilig en goed fietsen door meters te maken. Weten hoe? Kijk op nieuwegeinfietst.nl/scholieren/ouders.
  • Op nieuwegeinfietst.nl vind je veel lokale fietsinformatie. Onder andere over: fietsroutes, fietsclubs en fietsmaatjes, fietslessen en goedkope fietsen.

Veel gelezen

Advertentie
Verbinden