Contacteer ons

Doen

Sprekende beeldenroute

Tien beelden uit de collectie van het Buitenmuseum haan tegen je spreken.

Op 19 mei 2021 is in Nieuwegein de sprekende beeldenroute geopend. De route kan het makkelijkst per fiets afgelegd worden en is ongeveer negen kilometer lang. Nieuwegein beschikt over 55 beelden in de buitenruimte. Samen worden die het Buitenmuseum genoemd.

Nieuwegein beschikt over 55 beelden in de buitenruimte. Samen worden die het Buitenmuseum genoemd. Tien beelden uit de collectie van het Buitenmuseum gaan tegen je spreken als je langs de bewegingsmelder loopt die in de buurt van het beeld geplaatst is. Bij ieder beeld wordt gedurende een minuut een verhaaltje verteld over de wetenswaardigheden van het beeld. Bijvoorbeeld sinds wanneer het beeld er staat, wat het voorstelt en informatie over de kunstenaar. De route voert vanuit het centrum naar het zuiden van Nieuwegein en komt ook langs museum Warsenhoeck, het historisch museum van Nieuwegein en langs de Museumwerf, een nog steeds werkende werf waar historische schepen worden gerestaureerd. Tijdens het fietstochtje langs de beelden kan zo ook naar wens een bezoek aan een van deze twee musea gebracht worden.

Al meteen vanaf het ontstaan van Nieuwegein zijn er beelden in de buitenruimte neergezet. Zo is het beeld de Kring een van de eerste beelden die geplaatst is in 1971. Erna volgden al snel veel meer beelden. De collectie wordt jaarlijks onderhouden en waar nodig gerestaureerd. Ook zijn een aantal beelden verplaatst toen het nieuwe centrum (City) er kwam. Een mooi voorbeeld hiervan is de Krul, van Frans en Marja de Boer-Lichtveld. Deze prijkte eerst op de Markt en staat nu op de Zuidstedeweg, niet ver van de kruising met de A.C. Verhoefweg.

De route is te downloaden via de website en af te halen bij de receptie van het stadshuis.

nieuwegein50jaar.nl

Veel gelezen

Advertentie
Verbinden