Contacteer ons

Actueel

Staalfabriek Gebr. van Bentum blijft behouden

Het college van B&W heeft het pand aan de Herenstraat tot gemeentelijk monument verklaard. Daarmee is de dreigende sloop van de baan.

Een week voor de verkiezingen heeft het college van B&W de voormalige staalfabriek aan de Herenstraat definitief aangewezen tot gemeentelijk monument. Het pand is een van de laatste industriële gebouwen van kort na de oorlog in Nieuwegein.

“De constructiewerkplaats en stalen ramenfabriek Gebroeders van Bentum werd in 1948 gebouwd en later meerdere keren uitgebreid of aangepast. Het college vindt het gebouw monumentwaardig, onder andere omdat het een tastbare herinnering is aan de industriële historie langs de Vaartsche Rijn en de Doorslag, en het fabrieksgebouw met het getrapte dak zeldzaam en gaaf is”, zo staat het in de brief die het stadsbestuur vandaag aan de gemeenteraad heeft gezonden.

Toekomst nog onduidelijk
Wat er met en in het gebouw gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Het pand is particulier eigendom en staat binnen de ontwikkellocatie Herenstraat-Kruyderlaan, waar ook het oude pand van Karwei onder valt. De gemeente verwacht dat in de tweede helft hierover besluiten genomen kunnen worden. Eén ding is zeker: met het besluit om het pand tot gemeentelijk monument te verklaren is de sloopkogel alsnog uit beeld verdwenen. Naar verluidt was de sloopvergunning zelfs al afgegeven. Net op tijd blijft dit markante gebouw voor Nieuwegein behouden.

Foto’s copyright Fototeam KenM

Veel gelezen

Advertentie
Verbinden