Contacteer ons

Stad

Van fietsen maken naar social work

Vandaag verscheen dit artikel over een initiatief van Buurtplein Batau op de website buurtwijs.nl. Auteur Laura Jansma gaf toestemming voor plaatsing op Innieuwegein.nl

In oktober 2021 belden buurtbouwers Irma en Mira aan om over de buurt te praten. Vijf maanden later komen buren van het Nieuwegeinse buurtplein Batau wekelijks samen, hebben ze een appgroep en zorgen ze samen voor hun buurt. Hoe nu verder?

De meest geliefde flatbewoner is zonder twijfel Ilja, de hond van Samantha. Tijdens de wekelijkse inloop van de buurtkamer Muntpunt geeft Ilja iedereen een warm welkom. Altijd krijgt de hond een enthousiaste reactie terug. Nog voor het half vier is, stroomt de buurtkamer vol. Koffie, thee en taart staan klaar. Samantha zit aan tafel, zij was een van de eerste bewoners die 5 maanden geleden werd aangesproken door buurtbouwers Irma en Mira. Nu stelt ze zich voor als ‘actieve buur’: ze is de spil bij de koffie-inloop en bij de andere activiteiten van en voor buurtbewoners die eruit voortvloeien. 

Er moet iets gebeuren

Samantha vertelt over de eerste ontmoeting: ‘Begin oktober ging de bel. Irma en Mira stonden in de deuropening en vroegen mij hoe het wonen mij hier beviel. ‘Niet best!’ reageerde ik. ‘Ik was hier drie jaar eerder komen wonen, ingetrokken bij mijn vriend, maar ik voelde me niet veilig. Ik vond dat er iets in de flat moest gebeuren, zodat er meer sociaal contact en meer sociale controle is.’ Van het een kwam het ander.  

Samen de buurt schoonmaken 

Irma, Evelien en Samantha nemen voor de inloop begint nog even wat plannen door. Irma Vroegop is buurtbouwer van beroep, ingehuurd door de gemeente Nieuwegein. Evelien Vroomen werkt bij MOvactor en zet zich ook in voor het versterken van de wijk Muntpunt. ‘Door bewoners van de flat in contact te brengen met bewoners van het Buurtplein kunnen er mooie, nieuwe verbindingen en initiatieven ontstaan’, vertelt ze enthousiast. ‘Mensen en wijken bloeien daarvan op.’ De drie bespreken hun plannen voor de landelijke opschoondag. Samantha maakt de flyer en zorgt dat iedereen die wilt helpen een vuilprikker krijgt. 

Over de drempel helpen

Taart wordt aangesneden en de volgende pot koffie staat al te pruttelen. Buiten voor de flat staat Femke op straat; ze kijkt roerloos voor zich uit. ‘Kom je koffie drinken?’, vraagt Irma, maar Femke is nog niet zover. Tien minuten later staat ze er nog steeds. Dit keer probeert Samantha haar naar binnen te krijgen, samen met Ilja, maar Femke blijft liever buiten staan. 

Als even later Evelien een derde poging doet, komt Femke mee naar binnen. Verlegen schuift ze aan. Niet veel later knoopt ze een praatje aan met Samantha over hond Ilja. 

Het wordt steeds drukker. Flatbewoner Hans is blij met de reuring: ‘Ik zit anders maar alleen thuis; roken, tv kijken…’ Hij maakt graag contact en deed eerder een poging om een koffieochtend te organiseren, maar het kwam niet van de grond. Buurtbouwer Irma belt gewoon aan om mensen uit te nodigen. Dat werkt goed, ziet Hans. Dan voelen mensen zich welkom.

‘Aardige mensen. Een praatje maken. Even geen zorgen’

Fuad werd ook op straat uitgenodigd en komt sindsdien wekelijks om ‘een praatje te maken met aardige mensen’. Hij ervaart veel stress en wil graag terug naar zijn familie in Somalië. Van Irma kreeg hij het telefoonnummer van Steunpunt Vluchtelingen, maar hij wacht nog op contact.

Buur Güner loopt binnen en vertelt enthousiast over de laatste buurtmaaltijd: ‘We aten zwarte rijst en kip. Lekker hoor!’ Hij leeft van dertig euro per week en is daar inmiddels expert in. Met Samantha maakt hij plannen om eens voor de groep te koken. De aandacht verplaatst naar Ro wanneer die binnenkomt. Hij had zich afgemeld maar komt toch even langs. Op deze Hindoestaanse feestdag eet hij geen taart maar een kopje koffie slaat hij niet af.

Het is net vissen

Buurtgenoten uitnodigen is inmiddels een gezamenlijke gewoonte geworden. Nieuwelingen krijgen taart van de ene buur en koffie van de ander. En als ze willen, dan kunnen ze toegevoegd worden in de Appgroep. ‘Het is net vissen’, lacht Samantha: ‘Je probeert steeds nieuw aas uit om te kijken wat mensen leuk vinden en helpt ze op gang. Zo is er op speciaal verzoek binnenkort een creavrouwenmiddag. Ook organiseren we in april een bewonersavond over fijn samenleven en veiligheid in de buurt.’ 

Fietsen maken of social work

Niet alleen Samantha voelt zich al veel veiliger in haar buurt. Maar die positieve ontwikkeling brengt ook zorgen mee: wat als aanpak van de buurt ophoudt en de buurtkamer en inloop ophouden te bestaan? ‘Ik ben bang dat het stukloopt’, zegt Kimberly die regelmatig samen met anderen uit de appgroep vuil prikt in de buurt.

‘Wat zouden jullie willen?’ vragen Olette en Sabrina die namens de gemeente zijn aangeschoven. 

‘We hebben alleen een klein budget nodig voor koffie en koek en de beschikking over deze ruimte’, zegt Samantha die het wil verzorgen. 

Samantha had voorheen diverse banen en was fietsenmaker, maar dat werk werd te zwaar in verband met haar ziekte. ‘Ik ben zoekend naar wat ik nu kan en wil. Door dit alles ontdekte ik dat ik graag met mensen wil werken. Ik overweeg daarom nu om de studie social work te gaan doen.’

Durven ondernemen

Ook hopen de bewoners dat buurtbouwer Irma wat langer betrokken blijft. Samantha: ‘Zij haalt iets in mensen naar boven, waardoor ze durven ondernemen. Ze is heel toegankelijk. Een gevoel dat bij professionals van buurtinstanties nogal eens ontbreekt. Als bewoner heb je bij hen meestal niet het gevoel dat ze aan jouw kant staan. Irma is voor ons de brug naar instanties.’

En dan is het alweer vijf uur. De kopjes worden opgeruimd en iedereen gaat huiswaarts. Alleen Femke, die eerder wat tijd nodig had om over de drempel te stappen, blijft zitten. ‘Ik dacht dat het tot half zes duurde’, zegt ze teleurgesteld. Als de afwas is gedaan en de ruimte wordt afgesloten, gaat ook zij met tegenzin naar huis.

Veel gelezen

Advertentie
Verbinden