Contacteer ons

Doen

Vertier en plezier in de lange kerstvakantie (ook voor 12+)

Nee hè, een extra lange kerstvakantie… Judith de Laat wil voorkomen dat haar kinderen zich gaan vervelen en ging op onderzoek uit. De leukste uitjes voor jonge én oudere kids!

Voor alle ouders die zich sinds gisteravond afvragen, hoe kom ik de komende weken door? Er gloort er een beetje licht aan de horizon. In de kerstvakantie staan er allerlei activiteiten gepland die wél doorgaan, als ik me niet vergis. Zo haal je je kind met een gerust hart een keertje achter dat scherm vandaan. Welke activiteiten dat zijn, lees je in dit artikel. Ik heb een poging gedaan alle mogelijkheden voor kinderen op een rij te zetten, ook voor kinderen van 12+. Zo hou je ze lekker INNieuwegein. 😉

Dinsdagavond was het definitief, de basisscholen sluiten een week eerder! Razendsnel schieten verschillende gedachten door het hoofd van deze moeder van een kind in groep 8. Wekenlang werd gezegd dat scholen openbleven en nu is er voor scholen geen tijd meer om festiviteiten te verplaatsen. Het laatste kerstdiner van mijn jongste valt in duigen, voorzie ik meteen. Alles stond al op losse schroeven, dus de teleurstelling zal niet groot zijn. Er is ook geen tijd meer om werkafspraken te verzetten. Hoe ga ik dat regelen? We zijn opnieuw noodgedwongen flexibel. Maar de planning piept en kraakt. Gelukkig ben ik ZZP-er, mijn werk veert een beetje mee. Ik ken andere verhalen.

Ik ben opnieuw dankbaar dat ‘die drie lieverds van mij’ al wat ouder zijn. Hoe werk je thuis met kleine kinderen die jengelen op de achtergrond? Gezellig die online kerstborrel terwijl je zuchtend met je kerstmuts op nóg maar een keer de film Frozen aan zet. En wat doen ouders die niet thuis kunnen werken? Met de scholen én opvang dicht? Leg dat maar eens uit aan het bedrijf waar de topdrukte voor de kerst heerst. Ik wens jullie fijne feestdagen, die zul je nodig hebben na komende week. 😉

Onder de twaalf? Bijna elke dag wel iets te doen!
Gelukkig zijn er ook activiteiten die wel doorgaan, vooral in de kerstvakantie. Heb je kinderen tot en met twaalf jaar? Er is écht bijna elke dag wel iets te doen voor ze! MOvactor organiseert van alles en zette het op een mooie poster. Álle activiteiten zijn door onze bibliotheek De tweede verdieping netjes op een rijtje gezet. Van een snoephuisje maken en knutselen tot voetballen en open speeltuin in de Bouwspeeltuin. Het kan allemaal in ons Nieuwegein. Wie zei dat het hier saai is?

© foto: De tweede verdieping, Wild and Free Photography

En voor de pubers? Nóg meer gamen.
En als de kleintjes onder de pannen zijn, keert de rust terug. Maar ik heb daarnaast ook nog twee pubers. Die zijn een stuk lastiger weg te krijgen van Insta en Netflix. De golven van Merwestein, trampolinepark Jumpsquare en bowlen plus lasergamen op Blokhoeve is oud nieuws. Daar slapen ze liever doorheen. Gelukkig, denk ik bijna, want dit soort dingen zijn ook nogal kostbare aangelegenheden. Op de Nieuwegeinse Facebookgroepen vroeg ik dan ook of er wellicht nog meer te doen is voor jongeren in Nieuwegein. Al vrij snel werd ik gewezen op de arcadehal ‘Exclusive game luider’. Voor een vast bedrag per uur mag je naar hartenlust spelen op flipperkasten en arcades zoals je ze ook in Amerikaanse series ziet. Ik had geen idee dat wij in Nieuwegein een arcadehal rijk zijn, en ondanks dat het wéér gamen betreft, zal deze moeder met haar jongens waarschijnlijk een kijkje nemen. Tenzij vaderlief meegaat omdat hij ook wil spelen, dat sluit ik niet uit. De poffertjeskraam staat ernaast, die boden me online meteen een kop warme choco mét slagroom. Toch wel aantrekkelijk, en dat in Nieuwegein!

Nóg meer opties
Verder werd de skipiste Nieuwegein genoemd. Wij skiën niet, maar daar kun je het blijkbaar in één kerstvakantie leren. Het bikepark en het wieler- en skeelercentrum bij de Nedereindseberg worden ook genoemd. Normaal gesproken kun je hier tegen betaling een dagdeel ‘iets op wielen’ komen doen. Op de site is me niet helemaal duidelijk of dat nu ook kan. Mijn kinderen vinden fietsen naar school al een dingetje, dus mijn onderzoek stop ik al snel. Maar wellicht is het wat voor je. Natuurlijk is er ook de Geina Escape Route (ik denk dat ik die desnoods maar een keer met een vriendin ga doen) en wat mij ook erg leuk lijkt… het huren van een elektrische step

Wandklimmen wordt ook genoemd, in Blokhoeve. Bij deze Nieuwegeinse klimhal zijn in de kerstvakantie introductielessen en basiscursussen klimmen in één week gepland. Interessant. Dat kan ik ze wel eens voorleggen. Sport ID heeft deze vakantie overigens ook een aanbod, maar alleen voetballen is er ook voor pubers, de rest is voor kinderen tot 12 jaar. Ook het Natuurkwartier in park Oudegein wordt veelvuldig genoemd, echter ook dit is slechts voor kinderen tot en met 12 jaar. Eerlijk is eerlijk, mijn kids lopen niet warm voor een kabouterpad, ook niet de jongste, die nog net in die leeftijdscategorie valt.
Rollerdisco is geschikt voor 12+ wordt op Facebook gezegd. De leeftijd kan ik op de website niet vinden, maar de disco is sowieso tot half januari dicht. Daarna wellicht de moeite waard. En oh ja, ik geloof dat de volleybalvereniging nog leden zoekt. Activiteiten zijn er niet, maar ‘we’ zijn altijd welkom, wordt er gezegd. 😊

© foto: Mountain Network

Kortom, uitvliegen dan maar
Voor jongeren valt heus wel iets te beleven, al is het een stuk minder dan voor de jongere kindjes in Nieuwegein. De rest van ons vertier zoeken we dan maar buiten de lijntjes van onze gemeente. Eerlijk is eerlijk, mijn dochter is nog wel in voor een bezoekje aan de kringloop of City. Mijn zoon zoekt het al ruim een jaar liever op Hoog Catharijne of zelfs in Amsterdam. Ach ja. Ze worden ouder en vliegen uit. Toch jammer. Ik had ze graag ietsjes langer ín ons Nieuwegein gehouden.

Nog nét binnen onze grenzen en best tof. Bij Down Under in Houten kun je tegenwoordig indoor surfen. Ook zijn er allerlei workshops te boeken, wat dacht je van Aboriginal schilderen en bonbons maken? Mij lijkt het wel wat. Of de kids er ook zo over denken durf ik niet te zeggen. Succes met de lange kerstvakantie en veel plezier met het (her)ontdekken van ons mooie Nieuwegein!

Veel gelezen

Advertentie
Verbinden