Contacteer ons

Stad

“Wijkbus Vreeswijk wordt goed gebruikt”

Sinds drie maanden rijdt de wijkbus heen en weer tussen Vreeswijk en Cityplaza met vrijwilligers achter het stuur. John van Engelen is wijkwethouder van Vreeswijk en wil wel eens weten hoe zo’n ritje verloopt.

“Welkom in de bus”, zegt chauffeur Ron Albers als hij zijn voertuig tot stilstand heeft gebracht bij de halte Museumwerf in Vreeswijk en wethouder Van Engelen instapt. De oud-garagemedewerker is een van de vrijwilligers die de Vreeswijkse wijkbus bemannen.

Hoe het bevalt als vrijwilliger, wil Van Engelen van hem weten. “Ik vind het hartstikke leuk om te doen”, zegt Ron. “De mensen uit Vreeswijk zijn heel blij dat ze weer een directe verbinding met City hebben.”

Sinds half december rijdt de wijkbus zes dagen per week – van maandag tot en met zaterdag – tussen Vreeswijk en het stadscentrum. Voorlopig op proef voor een periode van twee jaar, met een mogelijkheid tot verlenging als het initiatief aanslaat.

Wennen
Er wordt goed gebruik van de bus gemaakt, weet Van Engelen. “Het hangt een beetje van de dag en het moment af, maar steeds meer Vreeswijkers stappen op de wijkbus. De mensen moeten er natuurlijk ook nog een beetje aan wennen.”

Vreeswijk raakte twee jaar geleden zijn directe busverbinding met Cityplaza kwijt toen lijn 77 een andere route ging rijden. Vreeswijkers moesten voortaan overstappen om het Nieuwegeinse stadscentrum te kunnen bezoeken.

Snel
De gemeente Nieuwegein reageerde snel toen de provincie Utrecht subsidie beschikbaar stelde voor een project met een wijkbus. Qbuzz stelde het vervoermiddel beschikbaar en het VrijwilligersHuis wierf de eerste vrijwilligers. Wijkbus Vreeswijk kon gaan rijden.

Een ploegje van 15 chauffeurs verzorgt de dienstregeling. “Zij zijn vrijwilligers, maar hebben wel een rijvaardigheidsopleiding gehad. Je moet natuurlijk wel weten wat je doet als je achter het stuur zit”, vertelt Van Engelen. “Extra leuk is dat de training werd verzorgd door een van de vrijwilligers die zijn hele leven als buschauffeur heeft gewerkt.”

Echt een uitkomst
De wijkbus voorziet in een behoefte, vertelt mevrouw Van der Aar. Ze is opgestapt bij de halte op de Koninginnelaan. Vandaag reist ze naar haar dochter in IJsselstein, op Cityplaza stapt ze over op de bus naar de zenderstad. “De halte van de sneltram is voor mij ver weg, dus de wijkbus is voor mij echt een uitkomst, zeker nu de tram helemaal niet rijdt. Ik ben er erg blij mee.”

Wethouder Van Engelen vindt de wijkbus een voorbeeld van hoe belangrijk vrijwilligers zijn voor Nieuwegein. “Onze stad heeft heel veel mensen die zich willen inzetten voor anderen. Daar mogen we met elkaar heel trots op zijn.”

Ook vrijwilliger worden op de wijkbus? Meld je dan aan via info@vrijwilligershuis-nieuwegein.nl of neem een kijkje op wijkbusvreeswijk.nl
Wethouder John van Engelen in gesprek met chauffeur Ron Albers. Foto’s © Johan Nebbeling

Veel gelezen

Advertentie
Verbinden