Bibliotheek De tweede verdieping helpt met programma’s als Taalvisite en Taalbrigade, waarin getrainde vrijwilligers taalvaardigheid bevorderen. Antoinette en Ellen zijn twee van hen.
Taalvisite
Antoinette is vrijwilliger voor Taalvisite. Ze gaat op bezoek bij gezinnen, waar ze met ouders en kinderen spelenderwijs werkt aan hun taalvaardigheid. Ze vertelt over een Syrisch gezin, waar ze met dochter Tala en zoon Fares aan de slag mocht. “De kinderen spraken gebrekkig Nederlands. Dat gaf op de basisschool de nodige problemen. Fares dreigde er zelfs door te blijven zitten.”
Als Antoinette bij het gezin thuis komt, trekt ze haar schoenen uit in de gang en begroet ze moeder en haar kinderen. “Eerst een sociale babbel, vragen hoe het gaat, een kopje thee en wat lekkers erbij”, vertelt ze. “Zo hoort dat als je in Syrië gasten ontvangt.” Daarna gaan ze aan de slag. Antoinette heeft een voelzak met allerlei voorwerpen meegenomen. Om de beurt mogen Tala en Fares voelen aan de attributen en raden wat er allemaal in zit. Als ze het juiste Nederlandse woord uitgesproken hebben, mogen ze het voorwerp eruit halen en wordt er even over doorgepraat. Wat is het precies en waar wordt het voor gebruikt? Daarna mag de ander voelen, een voorwerp raden en eruit pakken. “Voor kinderen is dit best spannend, maar ook heel leerzaam. Het is echt hard werken.”
“Het is fijn deze kinderen iets te leren dat hen verder helpt.”
Daarna is het tijd voor een voorleesboek. Ook tijdens het voorlezen stelt Antoinette Tala en Fares afwisselend vragen over wat ze voorleest of wat de kinderen zien in het boek. Zo vliegt het uur voorbij en dan is het weer tijd om te gaan.
Moeder is blij met Antoinette, de kinderen gaan op school goed vooruit. Fares gaat zelfs over. Antoinette geniet er zelf ook van. “Het is fijn deze kinderen iets te leren wat hen verder helpt in het leven. Doordat hun moeder meedoet tijdens een taalvisite gaat het Nederlands van allemaal vooruit.” Een gezin krijgt vijftien van dit soort visites.
Taalbrigade
Elke vrijdag komen anderstaligen naar de bieb om te oefenen met lezen en spreken. Met name dat laatste is best lastig als je pas in Nederland bent en nog geen Nederlanders kent. “Wij vormen een aanvulling op het taalonderwijs”, zegt programmaleider Gina van den Berg. “In de klas gaat de aandacht uit naar spelling en grammatica, maar om een taal écht onder de knie te krijgen moet je vlieguren maken.”
“Je hoort ook hun verhalen”
De deelnemers aan de Taalbrigade komen op eigen initiatief. Dat is een van de prettige aspecten vindt vrijwilligster Ellen. “Er komen gemotiveerde mensen, die weinig kans krijgen de Nederlandse taal te oefenen”, vertelt ze. “Sommige gesprekken gaan over basisdingen. Hoe maak je de huisarts je klachten duidelijk? Maar er komen ook hoger opgeleiden, expats bijvoorbeeld.” Het gezelschap is daardoor elke vrijdag weer anders samengesteld. Die afwisseling en de nieuwsgierigheid naar elkaar zijn een bonus voor Ellen. “Je hoort ook hun verhalen, over andere culturen en godsdiensten bijvoorbeeld. Ik vind dat heel interessant.”
Bij de Taalbrigade behandelen ze inburgeringsthema’s en andere onderwerpen. In een groepje van Ellen kwamen tv-programma’s aan de orde. “Een van de deelnemers had op de televisie naar de Keuringsdienst van Waarde gekeken. Dat is een woordspeling op keuringsdienst van waren. Zo kwam het gesprek op het verschil tussen de woorden waarde, waren en voorwaarden. De les vult zich soms vanzelf”, zegt ze lachend.
De bieb ondersteunt
De bibliotheek doet hiernaast nog meer aan taalontwikkeling. Elke eerste vrijdag van de maand is er een themabijeenkomst rond inburgering, (positieve) gezondheid en Nieuwegein. Bezoekjes aan bijvoorbeeld het Vrijwilligershuis en het Waterliniemuseum maken er ook onderdeel van uit.
Iedere dinsdagochtend is er Taalbrigade@work. Daar krijgen Nieuwegeiners hulp met de taalvaardigheden die je nodig hebt om werk te vinden. Zoals vacatures lezen, je CV maken of oefenen met sollicitatiebrieven schrijven. Ook wordt er regelmatig een kijkje achter de schermen genomen bij Nieuwegeinse bedrijven.
Voor zowel de Taalvisite, de Taalbrigade en de Taalbrigade@work is de bibliotheek op zoek naar vrijwilligers. Voel je je aangesproken, kijk dan op de website detweedeverdieping.nu.