Contacteer ons

Actueel

Vernieuwd Geinbeat maakt doorstart met muziek, sport en kunst

Riny Kooijman (links) en Martin Koot: “Ontmoeting, dat is het Geinbeatgevoel.” Foto: Johan Nebbeling

Na drie jaar afwezigheid is festival Geinbeat op zaterdag 24 juni terug van weggeweest. Op een nieuwe locatie – sportpark Galecop – en met een nieuwe formule, waarin behalve muziek ook sport, kunst en cultuur centraal staan.

Drie jaar lang gooide corona roet in het eten en was er geen Geinbeat. Voorzitter Riny Kooijman van Geinbeat kan zich vooral de teleurstelling van twee jaar geleden al te goed herinneren: “Nadat de editie van 2020 was afgelast vanwege corona, wilden we er in 2021 vanouds weer een mooie happening van maken. We hadden een prachtig programma, onze veertig vrijwilligers stonden in de startblokken. Maar op het allerlaatste moment moesten we de boel vanwege de gewijzigde coronaregels afblazen. Dat was echt balen.”

Ook Geinbeat 2022 viel ten prooi aan de coronaregels, maar anno 2023 zal er van afstel zeker geen sprake zijn, bezweert Kooijman, die sinds 2011 bij het grootste en bekendste Nieuwegeinse festival is betrokken. Integendeel, hij kijkt uit naar een sprankelend, oergezellig en gevarieerd festival dat een breed publiek zal aanspreken. “Veel hangt af van het weer natuurlijk, maar aan het programma zal het zeker niet liggen.”

Ontmoeting

De 26e editie van Geinbeat staat in het teken van gezelligheid en ontmoeting. “Een dag voor het hele gezin. Ontmoeting, dat is voor mij het Geinbeatgevoel”, zegt Kooijman. Het muzikale programma sluit daarbij aan, met een mix van (hard)rock, pop en andere muzieksoorten, gebracht door zowel landelijk bekende als lokale bands en artiesten.

Geinbeat legde onder meer het Amsterdamse festivalcollectief Personal Trainer en de Groningse rockband The Vices vast voor het hoofdpodium, evenals de Utrechtse stonerrockers van Rhinorino en de moeilijk onder een noemer onder te brengen muzikant Liam Pek met band. ’s Avonds sluiten de krasse knarren van The Glamrocks het festival af met hun enerverende vertolkingen van grote jaren zeventig hits.

Ook AkoestiCafé is tijdens Geinbeat 2023 weer present met een eigen tent met podium en een eigen programma. “Tijdens de editie van Geinbeat in 2018 hebben we dat voor het eerst gedaan en dat is ons en het publiek uitstekend bevallen”, zegt Martin Koot van AkoestiCafé, dat het hele jaar door (semi-)akoestische optredens organiseert in de stad.

Henk Wilmans

Op het programma van AkoestiCafé staan de ingetogen singer-songwriters James Walker en Lotte Walda, folk/rockgroep Subterranean Street Society, de unieke Nederlandstalige countryband Henk Wilmans en de driemansformatie Mood Bored, vertolker van melodieuze popnummers.

“Het is een afwisselend programma, dat perfect aansluit op dat van het hoofdpodium”, zegt Koot. “In en bij de tent van AkoestiCafé kun je lekker relaxen met een biertje in de hand, genietend van goede muziek.”

Maar Geinbeat 2023 is meer dan muziek alleen. De nieuwe locatie op het oefenveld van rugbyclub RCN inspireerde tot samenwerking met de sportclubs die hun thuis hebben op sportpark Galecop. “We willen onze bezoekers activiteiten op het gebied van sport en beweging aanbieden, waardoor Geinbeat voor een bredere doelgroep aantrekkelijker wordt.”

Sportclinics

De Galecopse sportverenigingen RCN (rugby), JSV (voetbal), Atverni (atletiek) en Nieuwegein Diamonds (honkbal) verzorgen clinics voor Geinbeatbezoekers die even wat anders willen. Daartoe is speciaal een loopbrug gelegd tussen het festivalterrein en het sportcompex van Atverni.

Ook kunstliefhebbers komen aan hun trekken. Diverse Nieuwegeinse kunstenaars geven acte de présence, op het festivalterrein is het interactieve auditieve kunstwerk ‘De Pleaser’ van de  Utrechtse kunstenaar Guiot Duermeijer (‘Babastiki’) te bewonderen en IBIS, de artiestennaam van de Nieuwegeinse karikaturist Jan Ibelings, is met zijn tekenblok van de partij. Tenslotte verzorgen leerlingen van Nieuwegeinse middelbare scholen tijdens de podiumwisselingen muzikale ‘pop up optredens’ op diverse plekken van het festivalterrein.

Toegangskaartjes voor Geinbeat kosten € 6,50 en zijn te koop via geinbeat.nl of aan de kassa op de festivaldag zelf. CJP-houders betalen € 3,70, houders van de Nieuwegein Stadspas 2 euro aan de kassa  en gratis in de online voorverkoop. Kinderen tot en met 12 jaar hebben onder begeleiding van een volwassene gratis toegang. Zie ook: www.geinbeat.nl

Veel gelezen

Advertentie
Verbinden