Contacteer ons

Leven

Tien jaar erbij? Werk aan je geluk!

Geluk en gezondheid gaan hand in hand. Als je goed in je vel zit en tevreden bent over je dagelijkse bezigheden, dan doet dat een heleboel voor je gezondheid. Deze bredere kijk heet positieve gezondheid. Met zes eenvoudige adviezen plus je er zomaar jaren van gezond leven bij.

Bij positieve gezondheid gaat het om de hele mens. De focus ligt op wat jij zelf wil om je gezonder en gelukkiger te voelen. Wil je meer fijne mensen om je heen? Of ben je op zoek naar een nieuwe invulling van de dag, iets waar je echt blij van wordt? Misschien wil je met meer rust en aandacht voor je omgeving in het leven staan? Volgens deze kijk op gezondheid ben je zelf ‘je beste arts’. Dat maakt gezondheid iets van ons allemaal. Naast wat professionals zoals artsen, welzijnswerkers en bibliotheekmedewerkers voor je kunnen doen, ben je vooral zelf eigenaar van je eigen gezondheid.

Met dit in gedachten werd in september de Week van het Geluk georganiseerd. Allerlei activiteiten, groot en klein, lieten je proeven van wat je elke dag zelf kunt doen om je gezond en gelukkig te voelen. Het was een groot succes, vooral omdat het veel inwoners heeft gestimuleerd om door te gaan met het verbeteren van hun eigen geluk.

Er zijn zes belangrijke dingen die ons kunnen helpen om ons gezond en gelukkig te voelen.

Allereerst is dat zingeving. Een doel hebben in je leven, iets waar je dagelijks je bed voor uitkomt. Bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, je gezin, je baan. Ten tweede, positief denken en voelen. Maar ook ruimte maken voor emoties als verdriet en woede. Deze moet je niet negeren. Je hebt dat nodig om bewust door te kunnen leven. Drie. Bewust stilstaan bij en genieten van kleine dingen zoals het mooie weer, een kopje koffie of thee of een fijn praatje met iemand. Nummer vier, positieve relaties met andere mensen, zoals je collega’s, buren of vrienden. Op de vijfde plaats, iemand blij maken door iets voor een ander doen. Bijvoorbeeld de boodschappen voor je zieke buurvrouw doen, oppassen op je kleinkinderen of een borrel organiseren voor je buren. Tenslotte, kies voor gezond leven. Gezond eten, voldoende bewegen en de tijd nemen om te ontspannen. Op de volgende pagina’s lees je wat huisarts Erik Asbreuk vindt van positieve gezondheid en hoe het project Klimmen op eigen kracht daaraan bijdraagt.

Op mijnpositievegezondheid.nl/tools/hoewerkthet kun je testen hoe het met jouw positieve gezondheid staat.

Veel gelezen

Advertentie
Verbinden