Contacteer ons

Stad

Veel spullen voor Oekraïense vluchtelingen

De inzameling loopt goed. Toch zijn er nog spullen nodig. Doe je ook mee?

In Nieuwegein worden ongeveer 150 mensen opgevangen die gevlucht zijn voor het oorlogsgeweld in Oekraïne. Het Vrijwilligershuis zet zich samen met Steunpunt Vluchtelingen en Wereldhave (de eigenaar van winkelcentrum Cityplaza) in om dit weekend de broodnodige spullen voor hen bij elkaar te krijgen. Wij namen zaterdag een kijkje bij het inzamelpunt.

Mandy (Vrijwilligershuis)

Opgewekt
De sfeer is er opgewekt. Een tiental vrijwilligers is druk bezig met het in ontvangst nemen en sorteren van de goederen die inwoners van Nieuwegein er komen brengen. “Het loopt lekker,” vertelt Mandy Leijen van het Vrijwilligershuis. “Veel van de spullen die we krijgen is gloednieuw. De kaartjes hangen soms nog aan de kleding.” Kleding en schoenen worden geïnspecteerd, opgevouwen en direct gesorteerd op maat. De meeste rekken zijn halverwege de zaterdag al halfvol. In een hoek staan dozen vol met flessen shampoo, douchegel, tandpasta en andere verzorgingsproducten. Een rek is bijna helemaal gevuld met pakken luiers. “We hebben tot nog toe drie kinderen die die nodig gaan hebben, die kunnen voorlopig hun gang gaan,” grinnikt Wouter van het Steunpunt Vluchtelingen. Een man komt twee campingbedjes brengen. “Onze kinderen zijn eruit gegroeid,” vertelt hij. “Ik vind het een fijn idee als ze gebruikt kunnen worden door iemand die het nodig heeft.”

Pannen, ondergoed en zomerjassen
“Pannen!” zegt Anneke van Steunpunt Vluchtelingen als ik vraag wat er nog weinig binnen is gekomen. “Het moeten goed bruikbare pannen zijn. Als je ze zelf niet meer zou gebruiken, dan geldt dat natuurlijk ook voor een vluchtelingengezin.” Mandy knikt.

“Wat we ook nog nauwelijks binnen krijgen is ondergoed. Die willen we graag nieuw in de verpakking hebben, dat snap je,” zegt ze. “En zomerjassen. De oorlog is begonnen in winterse omstandigheden, de mensen zijn gevlucht in hun winterkleding. Meer zomerjassen zal ook fijn zijn.”

Dat de oorlog en het lot van de vluchtelingen ook onze jongste inwoners bezig houdt, blijkt uit wat een meisje vanochtend is komen brengen: een pakketje met een My Little Pony en daarop haar spaarcentjes vastgeplakt.

De inzameling loopt tot vanmiddag 17.00 uur. Je kunt terecht de winkelruimte aan de Raadstede 75 (de voormalige boekhandel Manschot, tegenover de ANWB-winkel).

Veel gelezen

Advertentie
Verbinden