Contacteer ons

Mensen

Nieuwegeiners over hun stad: Een rijke historie

Piet Daalhuizen (82), medeoprichter van de Historische Kring
Nieuwegein, vindt het jammer dat bij de bouw van Nieuwegein veel
historie verloren is gegaan.

“Vooral in de beginjaren van Nieuwegein was er weinig aandacht voor de geschiedenis van Jutphaas en Vreeswijk. Historische panden en boerderijen waarvan men vond dat ze in de weg stonden, werden gesloopt. Zoals de Hekwachterswoning uit de 17de eeuw in Vreeswijk en de Anna van Rijnhuisjes op het Kerkveld uit de 16de eeuw. Doodzonde! Het verdwijnen van die historische gebouwen ging me aan het hart. Met anderen heb ik daarom in 1978 de Historische Kring opgericht. Daaruit is museum Warsenhoeck voortgekomen in park Oudegein.”

21 kastelen
“Anders dan mensen soms denken, heeft Nieuwegein een lange en rijke historie. Om maar een voorbeeld te noemen: in de Nedereindse Plas, tot voor kort behorend tot Nieuwegein, zijn mammoetbotten van 50.000 jaar oud gevonden. En op het gebied van het latere Nieuwegein stonden 21 middeleeuwse kastelen!”

Er is helaas veel verloren gegaan

“Ik ben geboren in IJsselstein maar opgegroeid in Jutphaas. Er was altijd strijd tussen Jutphaas en Vreeswijk. Jutphaas was een rijk dorp zonder voorzieningen, Vreeswijk was een arm dorp mét voorzieningen. Bij de ontwikkeling van Nieuwegein speelde die strijd steeds een rol: welke voorzieningen komen waar?”

Calscollege
“Zo wilde Vreeswijk per se een eigen kruisgebouw, terwijl er in Jutphaas al een mooi nieuw gebouw stond. En het Calscollege móest precies op de grens van Jutphaas en Vreeswijk komen, anders zou de een er meer voordeel van hebben dan de ander. Die strijd is later wel minder geworden. Ik heb de ontwikkeling van Nieuwegein van dichtbij meegemaakt en er veel over geschreven als correspondent van het Utrechts Nieuwsblad. Het was heel dynamisch om dat te ervaren. De ambtenaren op het gemeentehuis waren gekwalificeerd en gedreven en wisten wat ze deden. Ik vind Nieuwegein een heel aardige stad geworden met meest mooie en ruimopgezette wijken en veel voorzieningen. En gelukkig zijn er ook nog zichtbare sporen uit het verleden, zoals de Randijk. Nu een fietsroute, ooit een middeleeuwse Rijndijk.”

Dit artikel komt uit het boek Nieuwegein 50 jaar: gepland, gelaagd, geslaagd. Hier lees je er meer over.

Uitgegeven door de Historische Kring Nieuwegein.

Veel gelezen

Advertentie
Verbinden