Contacteer ons

Mensen

50 in Nieuwegein

Je zal maar net als Nieuwegein vijftig zijn geworden terwijl je man zich al net zolang een echte Vreeswijker voelt. Al een halve eeuw een balletje slaan. Of vijftig bomen planten voor een voedselbos. Deze drie inwoners hebben dit jaar allemaal iets bijzonders met het getal vijftig, net als Nieuwegein zelf.

50 boompjes opgezet
Een heus voedselbos in Galecop? Volgens initiatiefnemer Kryn Maartens is deze droom hard op weg om werkelijkheid te worden. “Het geld voor de aanleg is inmiddels binnen via crowdfunding, de eerste vijftig bomen zijn geplant.” De eigenaar van de Middengaarde, gelegen tussen Galecop en de A12, toverde de afgelopen vijf jaar het terrein om van een stuk weiland tot een gevarieerd natuurterrein. “Met het planten van een voedselbos met eetbare bomen, planten en struiken, maken we de Middengaarde nog gevarieerder en aantrekkelijker voor mensen en dieren.”

Wat doe ik hier
“Met het voedselbos, en ook met de Middengaarde, wil ik een plek creëren waar we elkaar kunnen leren dat verantwoord omgaan met de natuur niet alleen leerzaam is, maar ook leuk kan zijn. En dat investeren hierin letterlijk op meerdere manieren vruchten af kan werpen.
Je kunt ons helpen het voedselbos te realiseren door bomen of planten te doneren of door als vrijwilliger te komen helpen met stekken en planten.”

Mooiste plek
“De Middengaarde natuurlijk!” Normaal zijn hier allerlei groepsactiviteiten mogelijk zoals boogschieten en lasergamen en de jaarlijkse buurtcamping. Sinds corona is het terrein tijdelijk omgedoopt tot Social Distance Gaarde en kun je er je eigen privé buitenruimte huren.

Wens voor Nieuwegein
“Wat zou het mooi zijn als kinderen uit Nieuwegein en omgeving hier op de Middengaarde een geweldig schoolkamp kunnen beleven. Als jong en oud de liefde van hun leven kan ontmoeten bij een kampvuur. En als mensen hier lekker buiten sportief en gezond bezig kunnen zijn. Mijn wens is dat mensen hier even een stapje terug kunnen doen van hun drukke leven vol werken en zorgen. Zodat ze zich weer even mens voelen.”

50 jaar balletjes slaan
Een balletje slaan zit er even niet in voor Piet Verkaik. Hij revalideert namelijk van een gebroken been en dat tafeltennist toch wat lastig. Piet is al ruim vijftig jaar lid van TTVN, de Nieuwegeinse tafeltennisvereniging. “Ook al begin je met een zwaar hoofd te spelen, je komt altijd met een leeg hoofd thuis.”

Wat doe ik hier
“Ik tafeltennis nog steeds met alle liefde. Competitie speel ik niet meer, alleen voor mijn eigen plezier. Al ben ik misschien niet meer zo snel, ik weet wel waar ik de bal neer moet leggen. Veel mensen kennen tafeltennis alleen van de camping als ‘pingpongen’ maar bij goed tafeltennissen komt veel techniek kijken. Al een jaar of twintig leer ik met veel plezier de jeugd die fijne kneepjes. Het is buitengewoon leuk om ze te zien groeien en na een tijdje zelf op mijn broek te krijgen van ze. Dat ik dit allemaal kon en kan doen is mede dankzij de steun van het thuisfront.”

Mooiste plek
“Dat is natuurlijk onze tafeltenniszaal in de Waterlelie! Geweldige sfeer, gezellige kantine, echt top. Tafeltennis is zo’n leuke sport maar het is voor velen onbekend terrein. Jammer, want het is een sport die je tot op hoge leeftijd kunt beoefenen. In mijn ‘ouwelullenteam’ ben ik zelfs de jongste met mijn tachtig jaar. Het is ook een hele veilige sport, bij ons geen ouders die langs de kant staan te schreeuwen. We kunnen altijd vrijwilligers en nieuwe spelers gebruiken dus kom eens langs.”

Wens voor Nieuwegein
“Ga vooral als gemeente door met het ontwikkelen en steunen van sportactiviteiten voor jong en oud! Bewegen is zo goed voor je. Omdat ik altijd gesport heb, ben ik nu met mijn revalidatie letterlijk sneller op de been.”

50 jaar geworden
“Vijftig worden? Daar heb ik echt geen problemen mee”, zegt Rija van der Sluiszen. “Ik vind het wel grappig om bij ‘de club’ te horen. Ik heb mij ook al aangemeld voor de speciale verjaardagslunch voor vijftig vijftigers, die organiseert de gemeente op 1 juli.’

Wat doe ik hier
“Als EHBO’er post ik bij verschillende lokale evenementen. Zo kom ik op plekken waar ik normaal niet zo snel heen zou gaan. Het Vreeswijkse Kolkfeest bleek bijvoorbeeld erg gezellig te zijn. En het was uniek om als EHBO’er bij het bezoek van de koning en koningin aan Vreeswijk aanwezig te zijn. Sinds 2018  ben ik ook CDA-raadslid. Ik wil wat betekenen voor Nieuwegein en zo kan ik een stem geven aan kwetsbare inwoners die niet voor zichzelf op kunnen komen.”

Mooiste plek
“Lekker aan het water zitten of lopen langs de Lek in Vreeswijk. Mijn man is hier opgegroeid en hij is en blijft een echte Vreeswijker, al vijftig jaar lang. Park Oudegein is ook erg mooi en veelzijdig en de centrale ligging is fijn.”

Wens voor Nieuwegein
“Blijf jezelf, behoudt je eigen karakter. Blijf dat dorpse gevoel houden als stad.”

Veel gelezen

Advertentie
Verbinden